Svjetska nogometna federacija (FIFA) odobrila je uvođenje video snimki kao pomoć sucima kod donošenja odluka tijekom utakmica. Na današnjem sastanku Međunarodnog odbora nogometnih saveza (IFAB) u Cardiffu zaključeno je da će biti provedeni testovi prije prelaska u fazu primjene pomoći ponovljenim video snimkom u sezoni 2017./18., javlja Agencija Anadolija.

Na ovaj način i Gianni Infantino, novi predsjednik FIFA-e, na početku svog mandata dao je do znanja da je spreman za inovacije u nogometu.

IFAB će morati odobriti sve probe novog sustava pomoći sucima, a za sada je zainteresirano 13 međunarodnih liga ili nacionalnih saveza. Infantinu je definitivno stalo da pokaže da je FIFA ušla u ''novu eru'' nakon dugogodišnje vladavine njegovog prethodnika Seppa Blattera.

''Zaista smo donijeli povijesnu odluku za našu igru. FIFA i IFAB sada vode debatu, a ne zaustavljaju raspravu. Pokazali smo da slušamo navijače i igrače'', rekao je Infantino nakon sastanka u velškoj prijestonici.

IFAB je odbacio mogućnost da trener ima pravo uložiti žalbu na sudačku odluku i na taj način zatražiti pregledavanje video snimki. Upotreba video snimki bit će ograničena na suce koji će imati mogućnost provjeriti je li postignut gol, je li bio prekršaj za jedanaesterac, treba li igrač biti isključen, kao i da provjere jesu li kaznili pravog igrača.

Ova odluka je došla četiri godine nakon što je IFAB odobrio uvođenje tehnologije kako bi se moglo utvrditi je li lopta prešla gol liniju ili ne.