Međunarodna nogometna federacija (FIFA) kaznila je Ruski nogometni savez (RFU) novčanom kaznom od 30.000 švicarskih franaka zbog rasizma ruskih navijača na prijateljskoj utakmici s Francuskom, igranoj u ožujku u St. Petersburgu.

Na meti ruskih navijača bili su tamnoputi igrači ''Tricolora'' Paul Pogba i Ousmane Dembele, koje su domaći pristaše ''častili'' majmunskim urlicima.

FIFA je provela ''temeljitu istragu'' video dokaza utvrdivši kako je u rasističke incidente bio uključen samo ograničen broj navijača. Rusija, kao domaćin skorašnjeg svjetskog prvenstva, je obećala da kako će se boriti protiv rasizma. ''Šteta što se takvi diskriminirajući događaji odvijaju ovdje, ali srećom, oni su vrlo rijetki i ne predstavljaju trend'', kazao je Aleksej Sorokin, izvršni direktor ruskog mjesnog odbora za organizaciju Svjetskog prvenstva, prenosi Hina.

FIFA je potvrdila kako će suci na World Cupu u slučaju rasizma koristiti postupak u tri koraka. Prvi korak bit će prekid utakmice i upozorenje da se diskriminirajuće ponašanje mora zaustaviti. Ukoliko se uvrede ponove, sudac može ponovo zaustaviti utakmicu i zatražiti još jedno upozorenje, a treći korak je prekid susreta. Na stadionu u St. Petersburgu igrat će se ukupno sedam utakmica.

Četiri utakmice grupne faze SP-a: Maroko - Iran, Rusija - Egipat, Brazil - Kostarika i Nigerija - Argentina, jedna utakmica osmine finala, jedno polufinale i utakmica za 3. mjesto.