- Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine u utorak je donijela tri rješenja po prijedlogu dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva Taktik d.o.o. iz Gruda, "Pero“ Zenica d.o.o. i Eco Solar d.o.o. iz Stoca.

Također usvojeno je i šest rješenja po prijedlogu dozvola za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije podnositelja zahtjeva „SV Energija“ d.o.o. Tešanj za solanu fotonaponsku elektranu „SV Energija-2“, Tokić BIG d.o.o. iz Usore za dvije solarne fotonaponske elektrane „Tokić BIG 1“ i „Tokić BIG 2“, „EL-DARIS“, vlasnika Muharema Saračevića iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu „EL-DARIS“, Proizvodnja električne energije „Blaco“ – Drinovci, vlasnice Ane Grubišić iz Gruda za solarnu fotonaponsku elektranu „Blaco“ i AMDG, vlasnika Dalibora Zadre iz Mostara za solarnu fotonaponsku elektranu „AMDG“.

Iz naftnog gospodarstva doneseno je rješenje po prijedlogu Dozvole za rad (licencije) za skladištenje naftnih derivata osim LPG-a podnositelja zahtjeva “Papić“ d.o.o. Tomislavgrad, priopćeno je iz FERK-a.

Usvojeno je i pet nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije podnositelja zahtjeva: Solarna elektrana „Borovnica“ vlasnika Milana Mijatovića iz Prozora-Rame za solarnu fotonaponsku elektranu „Borovnica“, PEE OR „HM-METAL“ Živinice, vlasnika Amela Hamzića iz Živinica za solarnu fotonaponsku elektranu „HM-METAL“, Solarna elektrana „EMA“, vlasnika Ekrema Jahića iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu „EMA“, VRT d.o.o. iz Ljubuškog za solarnu fotonaponsku elektranu „VRT“ i Džino Petrol d.o.o. Maglaj za solarnu fotonaponsku elektranu "Džino Petrol”.

Svi navedeni nacrti dozvola mogu se preuzeti na internetskoj stranici www.ferk.ba, a zainteresirane osobe mogu dostaviti i svoje pisane komentare na nacrt do 6.5.2022. godine do 15 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu, [email protected]

FERK je donio i jedno rješenje po žalbi kupaca i zaključak po zahtjevu za upravni nadzor. Obavijesti za javnost su dostupne na internetskoj stranici, www.ferk.ba.