Novi Zakon o radu stupio je na snagu 28. kolovoza u Federaciji BiH. I odmah oni koji bi ga najviše trebali poštovati krše ga, piše Večernji list.

Naime, u Hercegovini su ovih dana boravili federalni inspektori rada. Iako po novom Zakonu o radu oni mogu vršiti kontrole u gospodarskim društvima, poduzećima i ustanovama od interesa za Federaciju, ova zakonska odredba se ne poštuje. Federalni inspektori, koristeći neznanje ljudi, su tako vršili kontrole restorana, suvenirnica i malih poduzeća, uglavnom, gospodarskih subjekata koji sigurno nisu od interesa za Federaciju BiH.

– Cilj je bio da se jasno vidi razlika između ovlasti inspekcije na federalnoj i županijskoj razini i mislim da smo u tome uspjeli. Barem kada je u pitanju slovo zakona. Ovo što se trenutačno događa na terenu nije u skladu sa zakonom i ovakva praksa se mora prekinuti – rekao nam je predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda FBiH Tomislav Martinović koji je i predložio promjene Zakona o radu po pitanju inspekcije, a koje su u konačnici usvojene.

– Slobodno mogu poručiti svima onima koji su u poduzećima koja nisu od značaja za Federaciju, a kojima u kontrolu dođe federalna inspekcija rada da odbiju suradnju. Oni s njima ne moraju surađivati, nisu im obvezni podnositi račune i dokumenta. Te kontrole su sada u nadležnosti županijske inspekcije i samo oni mogu vršiti kontrolu u ovakvim slučajevima – poručio je Martinović i dodao da u slučaju bilo kakvog pravnog nasilja inspekcija vlasnici tvrtki nad kojima se pokušava vršiti kontrola o svemu informiraju Federalnu upravu inspekcije. ?- Želim vjerovati kako se radi o neupućenosti inspektora, a ne o namjernoj represiji. Ne mogu zakon kršiti oni koji ga trebaju provoditi. A upravo takvu situaciju imamo sada. Ovakva praksa će se prekinuti, a mi ćemo iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi ljude zaštitili od ovakvih pojava – zaključio je Martinović.

Inače, federalni inspektori su posljednjih godina bili posebno aktivni na području Međugorja, osobito u vrijeme kada se u ovome mjestu nalazi najveći broj hodočasnika. Novi zakon jasno kaže kako se takve situacije više ne mogu događati.