Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Sanjin Musa danas je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH konstatovao da je do sada u Federaciji cijepljeno prvom dozom 12 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

''Potpuno je cijepljeno sedam posto stanovništva. Tijekom kolovoza očekuje se značajniji ulazak novih cjepiva. Govorimo o 1,8 milijuna doza'' - istakao je Musa.

Kaže da se od sredine lipnja nalazimo u niskoj razini prijenosa korona virusa što govori da je cijelo vrijeme incidenca na sedmodnevnoj razini iznosila ispod deset slučajeva na 100.000 stanovnika.

''S 26. srpnjem nalazimo se na razini niskog prijenosa infekcijom unutar zajednice s tim da u proteklom tjednu bilježimo 30 posto novih slučajeva. To govori o potrebi za intenzivnim monitoringom i potrebi za ubrzanjem procesa imunizacije u trenutku kada su cjepiva dostupna''- rekao je Musa.
 

Naveo je da je u Federaciji detektovan delta soj za koji je karakteristična veća zaraznost, te je naglašena važnost na dosljednom pridržavanju preventivnih mjera i ubrzanju procesa imunizacije.

Dom naroda Parlamenta Federacije primio je k znanju Informaciju o epidemiološkoj situaciji pri čemu je rečeno da je u cilju zaštite stanovništva od COVID-19 i sprječavanja dalje transmisije ove zarazne bolesti Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva usvojio je prijedloge naredbi i preporuka u cilju zaštite stanovništva.

Tako se naređuje da nadležna tijela vlasti u županijama, kao i zdravstvene ustanove u županijama, počnu s cijepljenjem uposlenih u obrazovnom sektoru, policiji, vatrogasnim službama, socijalnoj zaštiti i medijima, te studenata fakulteta zdravstvenih usmjerenja.

Nakon cijepljenja ovih prioritetnih grupa i osoba uposlenih u javnim službama zavodi za javno zdravstvo kantona dužna su početi pozivanje i ostalog stanovništva na cijepljenje, a prema raspoloživim količinama cjepiva protiv COVID-19.

Nadležna tijela vlasti u županijama, kao i zdravstvene ustanove užupanijama, dužna su osigurati pomoć za komunikaciju s osobama koje imaju poteškoće sa sluhom i vidom, i to najmanje jedan dan u sedmici na mjestu provedbe vakcinacije.