Nakon što je usvojen Pravilnik o cijenama lijekova u Bosni i Hercegovini farmaceutski lobiji otvorili su novu frontu u čijem središtu su esencijalne liste lijekova. Konkurencijsko vijeće BiH i županijske vlade nalaze se pod pritiskom kako bi pri formiranju esencijalnih listi ni na koji način ne bi preferirala ili štitila domaće lijekove, piše Večernji list BiH.

Kako navodi ovaj dnevnik, vrijednost ukupnog tržišnog prometa lijekova u BiH u posljednje tri godine iznosi oko 1,6 milijardi KM, od čega je udjel pet domaćih proizvođača lijekova oko 316 milijuna KM, odnosno samo 19 posto.

''Pojedine županijske vlade su pozivajući se na federalni zakon o lijekovima i državnu politiku lijekova, pokušale kroz esencijalne liste lijekova podržati razvoj domaće farmaceutske industrije. Tako je sredinom prošle godine Vlada Županije Sarajevo usvojila esencijalnu listu lijekova s ograničenim brojem zaštićenih naziva istog generičkog lijeka, koja u potpunosti zadovoljava zakonski obveznu esencijalnu A Federalnu listu lijekova. Strane farmaceutske kompanije, koje u Sarajevu drže preko 86 posto tržišta, to su protumačile kao “nedopustivo pretežiranje bh. proizvođača” I uslijedilo je lobiranje za ukidanje ovakve esencijalne liste te spriječavanje donošenja sličnih esencijalnih listi u drugim županijama'', navodi Večernji list.