Savez za bolju budućnost (SBB) BiH priopćio je danas da već duže od tri godine Upravni odbor Federalne televizije broji samo jednog, od zakonom propisana četiri člana.

''Ostala tri člana su podnijeli neopozive ostavke i to: Kadrija Hodžić iz reda Bošnjaka još 28.11.2012., Igor Soldo iz reda Hrvata 4.6.2013., te Radenko Udovičić iz reda Srba 26.8.2014. godine. Jedini član koji još uvijek sjedi u ovom tijelu je Goran Samardžić iz reda ostalih kojem je mandat istekao 10.6.2013. godine, ali koji i više od četiri godine kasnije prima naknadu i sam donosi sve odluke ispred Upravnog odbora'', navodi se u priopćenju za javnost SBB-a.

FTV-om upravlja dio SDA

Iz ove stranke citiraju i revizorski izvještaj FTV za 2015. godinu u kojem se navodi da je uvidom u zapisnike sa sjednica Upravnog odbora utvrđeno da je sjednicama Upravnog Odbora tijekom 2015. godine prisustvovao samo Goran Samardžić. Navode i dio revizorskog izvještaja u kome se upozorava da je mandat generalnom direktoru Džemalu Šabiću istekao u kolovozu 2013. godine te da nakon tog perioda Upravni odbor nije imenovao generalnog direktora.

''Iz ovoga je očito da FTV-om upravlja jedan dio SDA koji ne želi da ta institucija i njezin osnivač rade prema svojim zakonskim obvezama. Identična situacija postoji i po pitanju Nezavisnog odbora FUP-a, te izbjegavanja održavanja sjednica Nadzornog odbora Razvojne Banke - navode iz SBB-a uz ocjenu da je "ovako neodgovoran odnos prema građanima, javnim sredstvima i institucijama države moguć je samo u najtvrdokornijim autoritarnim režimima, u kom pravcu Bosnu i Hercegovinu sve otvorenije pokušava da vodi g. Bakir Izetbegović".

''Stoga podcrtavamo da SBB uopće ne traži 'svog člana' Upravnog odbora, kako Izetbegović navodi, već isključivo insistiramo da Parlament FBiH koji je i osnivač FTV-a, uradi zakonom predviđenu obavezu, te konačno imenuje Upravni odbor FTV u punom sastavu, kao i da sve druge institucije ove države budu konstituirane u skladu sa zakonom'', priopćeno je iz SBB-a.

Tisuće Radončićevih kadrova

Istodobno, SDA je objavila kako je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić do sada na pozicije imenovao skoro tisuću svojih kadrova, a u isto vrijeme pokušava rušiti Vijeće ministara i blokirati rad Parlamenta Federacije BiH.

''Dok nastoji zaustaviti reformske procese, politički pogubljeni Radončić nastavlja iskorištavati poziciju šefa jedne od vladajućih stranaka i isključivo zarad osobnih interesa na dobro plaćene funkcije postavljati osobe za koje vjeruje da mu posredno mogu biti od pomoći. Zabrinut za procese koji se vode protiv njega, ranije je u javna poduzeća i institucije 'uhljebio' članove obitelji istaknutih nosilaca pravosudnih funkcija, želeći tako da ostvari utjecaj i kontrolu nad Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem i drugim institucijama u pravosuđu'', stoji u priopćenju.

Iz SDA dodaju da se Radončić ne zaustavlja na tome, pa pod svoju kontrolu pokušava staviti i nevladin sektor i tzv. nezavisne analitičare.

''Za svoju potpredsjednicu nedavno je imenovao suprugu menadžera Centra civilnih inicijativa (CCI) Adisa Arapovića, a sada je u Nadzorni odbor BH Telecoma postavio majku glasnogovornice Transparency Internationala Svetlanu Cenić. Javnosti u BiH je poznato da je Svetlana Cenić tijekom agresije na BiH bila dijelom Karadžićevog paljanskog rukovodstva i najbliža suradnica Nikole Koljevića, Momčila Krajišnika i Jovana Tintora. Poznati su i detalji njezinog nečasnog svjedočenja pred Haaškim tribunalom, gdje je neistinama o konc-logoru Trnopolje branila svoje ratne šefove. Njezinom novom šefu Fahrudinu Radončiću ništa od toga nije smetalo, što samo još jednom potvrđuje da je zbog svojih privatnih interesa spreman pogaziti sve principe. Nakon što je na suđenju u Prištini Bošnjake optužio za početak rata, sada imenovao suradnicu ratnih zločinaca u Nadzorni odbor BH Telecoma, vjerujemo da su bh. javnosti mnogo jasniji potezi koje povlači Radončić, a time i stvarni razlozi njegovog dolaska u BiH'', navodi se u priopćenju.