Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić komentirao je u programu Federalne televizije spornu nabavku 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 milijuna KM, a koja proteklih dana potresa domaću javnost.

Komentirajući ovaj slučaj, Novalić je ustvrdio:

‘’Mislim da se zaboravlja činjenica da su prvi u jugoistočnoj Europi nabavili respiratore i ja se ponosim time, ali ukoliko zaista postoje primjedbe istražni organi treba to da riješe’’. (Fadil Novalić, Dnevnik FTV, 28. travanj 2020.)

Sporni respiratori na sarajevski aerodrom stigli su u subotu 25. travnja ove godine.

Međutim, kako se može vidjeti iz jednostavne pretrage na internetu, FBiH nije prva u jugoistočnoj Europi nabavila respiratore.

Naime, kako se vidi iz analize našeg partnerskog portala za provjeru činjenica iz Srbije, Istinomera, objavljene početkom travnja, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 7. travnja iznio informacije prema kojima je Srbija kupila 2.200 respiratora, piše Istinomjer.ba.

Nekoliko dana kasnije, 10. travnja, u Niš je dopremljena medicinska oprema, odnosno kako prenosi RSE, ''veliki broj maski, invazivnih i neinvazivnih respiratora i druge medicinske opreme.'' Tom prilikom, Aleksandar Vučić je rekao:

''I danas smo donijeli, preksinoć je stiglo pet novih kliničkih respiratora, danas četiri nova, ukupno devet, a 29 u poslednjih mjesec dana. Donijeeli smo 20 neinvazivnih respiratora. ''(Aleksandar Vučić, 10 travanj 2020)

Nekoliko dana kasnije, 19. travnja u Klinički centar Srbije dostavljeni su novi respiratori, o čemu je Vučić obavijestio javnost putem videa na svom Instagram profilu.

Osim toga, ministar zdravstva Republike Hrvatske, obavijestio je javnost još 28. ožujka ove godine, da su u ovu zemlju stigla četiri naručena respiratora kao i ''da se sljedeći tjedan očekuje još pet''.

Nabavku respiratora vršila je i Crna Gora, a kako je priopćeno iz Vlade ove zemlje, preko Zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore ''Montefarm'' izvršena je nabavka medicinske opreme.

''Nacionalno koordinaciono tijelo je na osnovu iskazanih potreba zdravstvenog sustava Crne Gore i zaposlenih u tom sustavu koji su na prvoj liniji borbe protiv novog korona virusa, iniciralo preko Zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore ''Montefarm'' nabavku iz NR Kine: 1.500.000 hirurških maski, 170.000 maski tipa N95, 30.000 zaštitnih odjela, 20.000 zaštitnih naočala, 1.000 testova na korona virus, 150 toplomjera i 20 respiratora.'' (Vlada Crne Gore 7. travanj 2020.)

Respiratori su 15. travnja stigli i u RS, a o tome je već pisao Istinomjer. Prema riječima premijera Vlade RS Radovana Viškovića, radilo se o prvom kontingentu medicinske opreme iz Kine ''koju je Vlada Republike Srpske kupila za zdravstveni sustav Republike Srpske, s ciljem sprečavnja širenja virusa korona'', piše Istinomjer.

''Ovdje je kompletna oprema za zdravsteni sektor – respiratori, maske, zaštitna odjela, rukavice, zaštitni viziri, oko 55 tona robe, što znači da imamo dovoljno medicinske opreme za narednih nekoliko mjeseci.'' (Radovan Višković 15. travanj 2020.)

S obzirom da je iz svega navedenog više nego jasno da FBiH nije prva koja je u jugoistočnoj Europi nabavila respiratore, Istinomjer tvrdnju Fadila Novalića ocjenjuje kao neistinitu.