Stranica je nedavno objavila prilično uznemirujuće priznanje vezano uz privatne objave brojnih korisnika koje su, eto, slučajno postale vidljive baš svima.

Facebook je priznao: privatne objave milijuna korisnika postale su javne te su ih svi mogli vidjeti.

Najnovija nezgoda savršeno se uklapa u već oronuli imidž društvene mreže koja je prošlih nekoliko mjeseci provela pravdajući se za brojne skandale.

Bugovite postavke

Razlog razotkrivanja objava je bug koji automatski mijenja postavke privatnosti na korisničkim profilima iz privatnog u javni, bez obzira jesu li oni imali prethodno definirane stavke poput blokiranja prijatelja ili kontakata. Ovo znači da su sve objave, osim ako su to korisnici to primjetili, postale dostupne apsolutno svakome, piše Tportal.hr.

Problem je sada popravljen te više ne utječe na postavke objava, rekla je Erin Ergan, voditeljica Facebookovog odjela za privatnost. Stranica će ugroženim korisnicima, naravno, javiti da obrate pažnju na postavke svojih objava.

Loše razdoblje za Facebook

Javno objavljene privatne poruke stigle su relativno kratko nakon još jednog skandala u kojem je Facebook proizvođačima smartfona, uključujući i kineskom Huaweiju dao pristup korisničkim podacima.

Kompanija se također polako oporavlja od fijaska vezanog uz Cambridge Analyticu tijekom kojeg je s Trumpom povezana kompanija za rudarenje podataka dobila pristup bazi od preko 87 milijuna korisnika Facebooka – bez njihovog odobrenja.

Bug je vrlo lako izbjeći

Facebook koji danas ima 2,2 milijarde korisnika tvrdi da je bug bio aktivan od 18. do 27. svibnja. Premda je kompanija ispravila bug 22. svibnja, nije mogla promijeniti postavke privatnosti poruka koje su slučajno bile objavljene javno.

Čak i ako ste bili ‘žrtva’ ove softverske greške, mogli ste naknadno postaviti privatnost objave ako ste ispod nje primjetili da ju Facebook želi objavitri apsolutno svima.

Drugim riječima, radilo se o opasnosti koja je vrebala samo na one nepažljive.

(www.jabuka.tv)