Iza Facebooka je jako teška godina prepuna skandala i problema, a Mark Zuckerberg i ekipa u posljednje vrijeme pokušavaju smanjiti negativnu percepciju javnosti o svojoj društvenoj mreži.

Zuckerberg je prvo pozvao na aktivniju ulogu vlada i regulatornih tijela u povećanju sigurnosti interneta, a zatim su iz Facebooka najavili vrlo zanimljivu opciju koja bi treba - zašto im se na news feedu prikazuju određene objave, odnosno što je utjecalo da se prikažu konkretne objave, fotografije i videozapise, a ne neke druge objave.

Korisnicima će uskoro kada kliknu na tri točkice koje se nalaze iznad svake objave u gornjem desnom kutu, pored opcija za spremanje objava, skrivanja objava i slično, biti dostupna i opcija koju su u Facebooku nazvali "Why am I seeing this post" (Zašto vidim ovu objavu).

Poznato je da prilikom određivanja sadržaja koji će se prikazati u novostima na Facebooku, algoritam ove mreže uzima u obzir sve što smo raditi na Facebooku, objave koje smo lajkali i komentirali, grupe koje pratimo i slično, a uskoro ćemo za svaku konkretnu objavu znati koje su naše prijašnje akcije utjecale na prikazivanje baš te objave, javlja Zimo.co.

Brojni su faktori koji utječu na algoritam i prikazivanje određenih objava na news feedu korisnika - npr. češće će se prikazivati objave korisnika čije objave, fotografije i videozapise lajkate i komentirate više od prosjeka ili ako je ta objava popularna među korisnicima sličnih interesa.

Šef Facebookovog odjela za news feed John Hegeman rekao je novinarima kako je svima u kompaniji jasno da s ovim neće riješiti sve probleme oko transparentnosti na mreži, no vjeruje da su napravili veliki korak zahvaljujući kojem će korisnici napokon saznati kako algoritam povezuje brojne njihove akcije i na temelju njih im prikazuje određeni sadržaj.