Poznat po svom oštrom i pikantnom okusu, kefir ima laganu konzistenciju, a može se konzumirati na razine načine. Dijetetičarka je navela nekoliko važnih prednosti ovog mliječnog proizvoda

Kefir je fermentirani napitak poznat po svojim prednostima za zdravlje crijeva, a njegova konzistencija između jogurta i mlijeka pruža izvor nekoliko vitamina i minerala. No, to su samo neke od prednosti kojih trebate biti svjesni. Evo sve što trebate znati o kefiru, uključujući i to koliko ga dnevno trebate popiti.

''U davna vremena kefir je bilo vrlo tražena superhrana, o tome je pisao Marko Polo, a u njemu se kupala Kleopatra'', kaže Julie Smolyansky, izvršna direktorica Lifeway Foodsa.

Poznat po svom oštrom i pikantnom okusu, kefir ima laganu konzistenciju i može se konzumirati sam ili u smoothiejima i drugim receptima. Budući da je fermentirano piće, bogat je izvor probiotika i drugih važnih hranjivih tvari. Kefir se može pripremiti od različitih vrsta mlijeka, uključujući kravlje, ovčje i kozje, a može se napraviti kod kuće ili kupiti gotov.
Zdravstvene prednosti kefir

Registrirana dijetetičarka Caroline Margolis ističe kako većina ljudi može imati koristi od konzumiranja kefira, uključujući djecu, trudnice/dojilje pa čak i kućni ljubimci. Ovo su neke od potencijalnih prednosti:

Izvor vitamina i minerala

Jedna čaša kefira izvrstan je izvor vitamina D, riboflavina, kalcija i fosfora, ali i proteina, vitamina A, vitamina B12, kalija i selena, sve su to važne tvari za energijom tijekom dana i imunološko zdravlje.

- Postupak fermentacije obogaćuje sadržaj vitamina B1, B12, K, folne kiseline, kalcija i aminokiselina te proizvodi metabolite koji potiču zdravlje, inače poznati kao postbiotici - rekla je Margolis.

Promiče zdravlje crijeva

''Istraživanja i dalje ističu da integritet naših crijevnih mikrobioma može biti bitan za naše zdravlje. Kefir sadrži različite probiotike (dobre bakterije) koje pomažu uravnotežiti mikrobiome'',objasnila je Margolis.

Osobe s intolerancijom na laktozu također mogu primijetiti da toleriraju kefir jer proces fermentacije pomaže razgradnji laktoze.

Jača imunitet

Kako bismo ojačali imunološki sustav, važno su zdrava crijeva koja nas štite od bakterija i virusa. S obzirom na svoj sastav bogat probioticima, pokazalo se da kefir podržava zdrav imunološki sustav, pa čak i modulira imunološki sustav za suzbijanje virusnih infekcija.

''Oni koji su na terapiji antibioticima ili su je završili, mogli biti otkriti da kefir pomaže probavnim smetanjama i pomaže nadoknaditi dobre bakterije u crijevima koje su možda lijekovi uklonili'', dodaje Margolis.

Suzbija upalu

''Studije su pokazale da oni koji konzumiraju kefir imaju smanjenje koncentracije proupalnih citokina i povećane koncentracije protuupalnih citokina, što umanjuje upalu u našem tijelu kako bi se smanjio rizik od bolesti ili komplikacija povezanih s bolešću'', ističe dijetetičarka.

Postbiotički peptidi u kefiru koji se proizvode tijekom fermentacije proučavaju se zbog njihovih antihipertenzivnih, protuupalnih i antioksidativnih svojstava, koji utječe na sve, od kardiovaskularnog zdravlja i sprječavanja dijabetesa do prevencije autoimunih bolesti.

Zdravlje kostiju

Kefir je prirodno izvrstan izvor kalcija, ključnog nutrijenta za zdravlje kostiju. Neki brendovi kefira su dodatno obogaćeni vitaminom D za još veće dobrobiti za zdravlje kostiju.

Poboljšava raspoloženje

''Bilo je studija koje povezuju kefir s povećanjem razine serotonina i smanjenjem rizika od anksioznosti i depresije. To je zato što se 90% serotonina, kao i drugih neurotransmitera, proizvodi u našim crijevima i šalje nazad u mozak putem vagus živca, komunikacija poznata kao osovina crijeva i mozga'', rekla je Margolis.

Isto tako, kefir sadrži triptofan, aminokiselinu koja služi kao prekursor serotonina, važan pomoćnik u podizanju razine serotonina u mozgu.

Kontrolira glikemiju

Istraživanje provedeno na 60 pacijenata s dijabetesom pokazalo je da su oni koji su konzumirali kefir natašte imali niže vrijednosti glukoze od onih koji su uzimali drugi fermentirani napitak. U studiji na životinjama pokazalo se da kefir od punomasnog mlijeka smanjuje rezistenciju na inzulin.

Antikancerogeno djelovanje

Nekoliko studija je pokazalo da kefir ima potencijalna antikancerogena svojstva protiv raka dojke, raka debelog crijeva i malignih T limfocita. No, oni koji se aktivno liječe od raka ili imaju oslabljeni imunološki sustav trebali bi prije konzumiranja kefira razgovarati sa svojim liječnikom.

Koliko kefira trebate konzumirati?

''Preporučuje se konzumiranje jednog do dva kefira od 200 grama svaki dan za maksimalno probiotičko zdravlje'', ističe Margolis.

Imajte na umu da se jedna porcija kefira od 200 grama računa kao jedna porcija mliječnih proizvoda. Običan kefir uvijek je najbolji, ali ako više volite s okusom, pokušajte potražiti one s ograničenim količinama dodanog šećera. Također ćete htjeti potražiti sorte kefira gdje na etiketi piše žive i aktivne kulture.

Nedostaci kefira

Ova probiotička hrana bogata hranjivim tvarima nema mnogo nedostataka, ali Margolis kaže da bi oni s oslabljenim imunološkim sustavom trebali razgovarati sa svojim liječnikom prije konzumiranja kefira jer sadrži žive i aktivne kulture.

''Budući da kefir nije namijenjen liječenju medicinskih stanja, savjetujem vam da se posavjetujete sa svojim liječnikom ili registriranim dijetetičarom u vezi bilo kakvih zdravstvenih problema, vaše prehrane i specifičnih zdravstvenih stanja'', zaključila je dijetetičarka.

Pojedinci s alergijom na mliječne proteine ili oni koje je liječnik savjetovao da izbjegavaju probiotike iz medicinskih razloga trebali bi izbjegavati i konzumiranje kefira.