Većina nas ne razmišlja dva puta kada praznu plastičnu bočicu vode krene ponovno puniti. Smatramo kako je sve to u ime osobne hidratacije i još je ekološki prihvatljivo, ali to je pogrešan zaključak.

Plastična boca može imati veće štete nego koristi za Vaš organizam, kažu stručnjaci, a sve zbog Biphenola A (BPA) - kemijskoj tvari koja se koristi za proizvodnju plastike. Ova se štetna kemikalija može spustiti u vodu i brzo razviti opasne bakterije u pukotinama boce, a zdravstvene posljedice mogu biti prilično ozbiljne.

"Određene kemikalije koje se nalaze u plastičnim bocama mogu negativno utjecati na naš organizam", izjavila je dr. Marilyin Glenville za Good Housekeeping.
 

"Mogu utjecati na ovulaciju i povećati rizik od hormonskih poremećaja kao što je sindrom policističnih jajnika, endometrioza (stanje u kojem se stanice sluznice maternice nalaze van maternice) - pa čak i rak dojke".

Tu je povezanost potvrdila i znanost u studiji gdje su istraživači testirali boce za vodu koje su tjedan dana koristili sportaši. Utvrdili su da je broj bakterija dosegao više od 900.000 jedinica, u prijevodu: to je više bakterija nego što ih ima jedna prosječna WC školjka. Osim toga, čak 60% tih mikroba može prouzrokovati bolesti.

Kako bi se hidratizirala bez štete, postoje savjeti da generalno izbjegavamo plastične boce, a ako se to čini nemoguće barem ih po završetku korištenja odmah trebamo baciti na recikliranje, navodi Miss7.