ponudi ribe petkom, osobito tijekom korizme. No, zašto katolici petkom ne jedu meso, a jedu ribu?

Moramo istaknuti kako petak za nemrs nije odabran slučajno. To je dan Kristove muke i smrti na križu. Svaki je petak mali Veliki petak.

No, zašto Katolička Crkva propisuje uzdržavanje od mesa? Naime, kršćani su nekad jeli meso u raznim slavljeničkim prigodama. Budući da su kršćani smatrali petkom danom za spomen na Isusovu muku i smrt, nisu ga smatrali danom za slavljem pa tako ni danom kada se jede meso. Meso koje uključuje oznaku za krave, kokoši, ovce i svinje na latinskom se označuje riječju carnis. Međutim, ta riječ ne uključuje ribu budući da se ribe nalaze u vodi, a ne kopnu, te je stoga riba dozvoljena petkom za ručak. Također, nekad je riba bila dostupnija i jeftinija nego meso te nije smatrana posebnom hranom, prenosi Hrvatska katolička mreža.

Danas nam je meso jeftinija opcija nego riba pa su mnogi katolici zbunjeni zašto se petkom jede riba, a ne meso. Osobito oni koji više vole jesti ribu pa tu odredbu ne smatraju trpećim činom.

Namjera Crkve je potaknuti vjernike na djelo žrtve petkom kako bi s Kristom na križu zajedno suosjećali. Odredba da se petkom ne jede meso je samo osnovna uputa za vjernike, ali preporuča se činjenje dobrih djela.

jabuka.tv