Mlado maslinovo ulje, naravno ekstra djevičansko, često se ističe zbog svojih izvanrednih zdravstvenih prednosti.

Ovo ulje se dobiva iz gotovo skroz zelenih maslina, u ranoj berbi, tijekom listopada, naravno preradom istog dana, obično hladnim prešanjem, što sve doprinosi čuvanju njegovih prirodnih karakteristika i okusa. Ali zašto je tako zdravo?

1. Antioksidansi:

Mlado maslinovo ulje je bogato raznim antioksidansima kao što su polifenoli, tokoferoli (vitamin E) i druge fitokemikalije. Antioksidansi su ključni u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, koji mogu uzrokovati oštećenje stanica i doprinijeti raznim bolestima, uključujući rak.

2. Zdrave masnoće:

Ovo ulje sadrži visok udio mononezasićenih masnih kiselina, posebno oleinske kiseline. Oleinska kiselina povezuje se s brojnim zdravstvenim koristima, uključujući smanjenje rizika od srčanih bolesti. Redovita konzumacija mladog maslinovog ulja može pridonijeti poboljšanju profila lipida u krvi, uključujući smanjenje razine LDL kolesterola (tzv. Lošeg kolesterola).

3. Protuupalna svojstva:

Polifenoli i drugi spojevi u maslinovom ulju imaju protuupalna svojstva. Upala je često povezana s raznim bolestima, uključujući artritis i bolesti srca, pa konzumacija mladog maslinovog ulja može pomoći u smanjenju upalnih procesa u tijelu.

Agroportal.hr