Svaka četvrta marka izravnih stranih ulaganja u Federaciju BiH dolazi iz Hrvatske, a da nije ove susjedne zemlje i Austrije, dosadašnja razina investicija u Federaciju bila bi upola manja, piše Večernji list BiH.

Dvije zemlje

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CB BiH), zaključno s prošlom godinom, u Federaciju BiH ušla je 8,291 milijarda KM, što znači da se ukupan iznos izravnih stranih ulaganja u ovaj entitet u proteklih devet godina povećao za skoro 2,9 milijardi maraka.

Najznačajniji investitori u Federaciji BiH su zemlje Europe, iako dolazi do povećanja investicija izvan Europe, a posebno s Bliskog istoka. Gledano pojedinačno, 49% ulaganja u Federaciju otpada na dvije zemlje, Austriju i Hrvatsku. Bez dubljih analiza resornih agencija nije moguće izvući kvalitativne zaključke, ali se nameće rezonsko promišljanje da je, po trenutačnoj statistici, osnovni motiv ulaganja u Federaciju Bosne i Hercegovine geografske prirode jer je u biti riječ o zemljama regije, navodi se u godišnjem izvješću koje je pripremilo Federalno ministarstvo trgovine. Uz već spomenute Hrvatsku i Austriju, najveći investitori u Federaciju BiH su Slovenija, Njemačka i Nizozemska. Imajući u vidu postojeće djelatnosti stranih ulagača i dalje dominiraju financijske uslužne djelatnosti s 2,677 milijardi KM, trgovina na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, s 826 milijuna te poslovanje nekretninama s 482 i proizvodnja baznih metala s 402 milijuna maraka.

Slika u javnosti

Kada je u pitanju samo prošla godina, službeni podaci govore da su izravna strana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu u cjelini iznosila 777,7 milijuna KM, od kojih se na Federaciju odnosi 569,9 milijuna. To znači da od ukupnih ulaganja u BiH na ovaj entitet otpada čak 73,28%. – Statistički gledano, Federacija BiH je tijekom 2017. godine zabilježila rekordna izravna strana ulaganja. Dosadašnji najbolji rezultat je predstavljala 2015. godina s 484,9 milijuna KM. U odnosu na taj iznos, imamo rast od 85 milijuna KM u apsolutnom iznosu. U promatranom razdoblju postojale su snažne oscilacije u ulaganjima, prouzročene i internim i eksternim čimbenicima i to zbog ekonomske i političke situacije. Gledajući prosjek ulaganja u posljednje tri godine, dolazimo do iznosa od 510,1 milijun KM, što predstavlja značajan pozitivan trend od kada postoji statističko praćenje – konstatira se u izvješću. Prošla godina nije bila značajno drugačija od ostalih kada je riječ o zemljama iz kojih dolaze investicije. Ponovno dominiraju Austrija i Hrvatska, a od ostalih vrijedno je spomenuti vrijednost investicija iz Slovenije, Švicarske i Njemačke. Istodobno, najveći pad ulaganja zabilježen je iz Nizozemske, Velike Britanije i Italije. Zanimljivo je da novih turskih investicija nije bilo, unatoč drugačijoj slici koja se stvara u javnosti.

Iako se povećava, ni razina ulaganja iz arapskih zemalja nije ni blizu kompatibilna političkoj suradnji i prijateljstvu na kojima se inzistira iz Sarajeva.