Češnjak je prilično jaka namirinica koja ima brojne zdravstvene koristi, a odavnina se koritio za ublažavanje glavobolja, ugriza insekata i srčanih problema. To je i danas izraziro popularna namirnica koju koristimo u raznim oblicima - svježi češnjak, u prahu, ulje od češnjaka...

Evo što se događa s vašim tijelom kada jedete češnjak.

Jača imunološki sustav

Češnjak može ojačati naš imunološki sustav, pokazala je studija objavljena u časopisu Journal of Immunology Research. I druga studija objavljena u časopisu Clinical Nutrition pokazala je da ekstrakt češnjaka može imati izuzetno pozitivan učinak na imunološki sustav. U studiji je sudjelovalo 60 osoba koje su svakodnevno konzumirale ekstrakt češnjaka te 60 osoba koje su uzimale placebo. Studija je otkrila da su osobe koje su uzimale češnjak imale znatno blaže simptome prehlade i gripe te da su kraće bile bolesne.

Ima protugljivična svojstva

Poznato je da češnjak sadrži određena antimikrobna svojstva, što je u osnovi način na koji biste mogli opisati nešto što ubija ili uništava određeni organizam.

Izvješće objavljeno u časopisu Ulster Medical Journal pokazalo je da češnjak ima svojstva koja pomažu ubiti devet od 24 najčešćih bakterijskih infekcija te jednu od deset vrsta gljivica – candida parapsilosis. Ovo je uobičajena vrsta kandide koja ponekad može dovesti do gljivičnih infekcija ako je ima previše.

Iako češnjak pomaže u borbi protiv gljivica, ne treba se oslanjati samo na njega nego se preporučuje da se češnjak uzima kao dodatak propisanim lijekovima.

Može poboljšati kognitivne funkcije

Neka istraživanja sugeriraju da češnjak pozitivno djeluje i na kognitivne funkcije te da može poboljšati pamćenje i memoriju. Uz to, izvješće objavljeno u časopisu Experimental and Therapeutic Medicine pokazalo je da bi češnjak mogao pomoći u borbi protiv određenih vrsta raka, srčanih bolesti te da bi mogao spriječiti demenciju, a sve zahvaljujući antioksidativnim svojstvima koje ova namirnica ima.

Može smanjiti krvni tlak

Konzumiranje svježeg režnja češnjaka ili proizvoda od češnjaka može smanjiti krvni tlak, pokazalo je izvješće objavljeno u časopisu Nutrition Journal.

No, češnjak može imati i neke negativne učinke na vaše tijelo. Evo nekih od njih.

Možete se osjećati naduto

Češnjak sadrži velike količine fruktana. Riječ je o ugljikohidratima koji se nalaze i u luku, pšenici, šparogama, lubenici… Ljudi često pogrešno misle da ne podnose laktozu, a zapravo im smeta fruktan. Simptomi koji pokazuju da osobi smeta fruktan uključuju nadutost, bolove u trbuhu, grčeve i plinove. Kuhanje češnjaka može pomoći da lakše probavite češnjak.

Može izazvati žgaravicu

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je vrločest problem kod odraslih koji uzrokuje višak refluksa kiseline u jednjaku. To stvara mnogo boli, mučnine i žgaravice, piše Eat this. Ako imate GERB ili vas često muči žgaravica, to bi moglo biti zbog prekomjerne konzumacije češnjaka.