U svijetu je pokrenuta kampanja Sober for October (Trijezni u listopadu) koja želi potaknuti ljude da se potpuno odreknu alkohola u listopadu. Odricanje od alkohola čini mnogo dobra vašem tijelu, a Business Insider nabrojao je nekolicinu stvari koje se dogode organizmu kada se alkohol potpuno eliminira.

Prvi oporavak osjetit će vaša jetra, ali oporavak jetre ovisi o njezinom stanju. Ipak, 31 dan (koliko broji listopad) bez cuge znatno će oporaviti jetru.

Vaš san će se odmah popraviti. Alkohol i u najmanjim količinama loše utječe na kvalitetu sna, a pijana subotnja noć je za spavanje katastrofalna. Naime, nakon težih pijanstava često dolazi do preskakanja REM faze u kojoj se gubi osjećaj krivnje, pa se često nedjeljom ujutro ljudi bude s velikim osjećajem krivnje zbog alkohola.

Alkohol utječe i na plodnost, i kod muškaraca i kod žena. Što više partneri piju, manje su im šanse da će doći do začeća. Manje alkohola, više šanse za uspješno začeće i zdravu trudnoću.

Potpuno eliminirati alkohol iz života obećava i zdravu kožu, smanjen rizik od debljanja i smanjen rizik od raka. Također, alkohol može biti vodič u depresiju, pogotovo kada se pretjeruje i često opija.

Mnogi su razlozi zašto bi bilo odlično potpuno eliminirati alkohol iz života ostatak ovog mjeseca, a kroz godinu se zadržati na pokojoj čaši vina.

(www.jabuka.tv)