Generalni konzulat RH u Mostaru uputio je pismo župnim uredima u Hercegovini koje je pročitano nakon nedjeljne mise.

U tom pismu pozvani su svi hrvatski državljani s prebivalištem u BiH koje žele iskoristiti svoje biračko pravo u izborima za Sabor RH, da to mogu učiniti u subotu 4. srpnja te nedjelju 5. srpnja.

Naime, hrvatski državljani izvan RH (11. izborna jedinica) birat će svoja tri zastupnika u Hrvatskom saboru kroz ta dva dana, kako bi se izbjegle veće gužve, dok će se u ostalih 10 izbornih jedinica izbori biti u nedjelju 5. srpnja.

Biralište u Osnovnoj školi Petra Bakule bit će otvoreno oba dana od 7 do 19 sati.

Iako je posljednji rok za registraciju birača istekao 24. lipnja, oni birači koji još uvijek žele iskoristiti svoje biračko pravo moći će se registrirati i na sam dan izbora.

Zbog epidemiolške situacije s koronavirusom, biračima se nalažu sljedeće mjere kako bi zaštitili sebe i druge od eventualnog kontakta s drugim ljudima te prenosa koronavirusa COVID-19:

- Obvezno nošenje zaštitnih maski i rukavica,
- Držanje distance od 1,5 metra s drugim ljudima na biralištu
- Ponijeti vlasititu kemijsku olovku za glasovanje
- U slučaju da birač ima povišenu temperaturu, dužan je konzultirati se sa svojim liječnikom što bi bilo najbolje učiniti

Prema službenom popisu Ministarstva uprave RH u Mostaru je na popisu 50.786 aktivnih birača, a u cijeloj 11. izbornoj jedinici 184.786 birača.

Ove informacije trebao bi još jednom potvrditi i Generalni konzulat RH u Mostaru kroz ovaj tjedan.

jabuka.tv