Mnogi zbog mirovine odlaze raditi u Njemačku. Da biste ostvarili pravo na njemačku mirovinu, morate imati uplaćenih najmanje pet godina doprinosa za mirovinsko osiguranje.

Veći prihodi, veći doprinosi

Upravo o tim doprinosima ovisi kolika će biti mirovina. Što su prihodi veći, to su veći doprinosi koji se uplaćuju u zakonsko mirovinsko osiguranje. Ti doprinosi zauzvrat određuju koliko ćete skupiti mirovinskih bodova (bodova zarade), piše Večernji list.

Ako u jednoj godini zaradite točno onoliko koliko prosječno zarađuje njemački radnik, bit će vam priznat točno jedan mirovinski bod. Naime, prosječna godišnja bruto plaća u 2023. godini je 43.142 eura na zapadu i 41.967 eura na istoku.

Mirovinski bod

Za svaki mirovinski bod ima se pravo na tzv. vrijednost mirovine. To trenutačno iznosi 36,02 eura na zapadu i 35,52 eura na istoku (od lipnja 2023.). Mjesečni iznos mirovine nakon pet godina rada izračunava se prema sljedećoj formuli: Mjesečna bruto mirovina = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutačna vrijednost mirovine x faktor vrste mirovine. I faktor ulaska i faktor vrste mirovine imaju vrijednost 1 ako ne idete u prijevremenu mirovinu, a mirovina je uobičajena starosna mirovina.

Ako ste pet godina primali prosječnu njemačku plaću na zapadu, onda ste svojim doprinosima prikupili točno pet mirovinskih bodova. Trenutačna vrijednost mirovine rezultirala bi mjesečnom mirovinom od 180,10 eura (5 x 1 x 36,02 x 1). Ako u pet godina rada ne dobijete točno jedan mirovinski bod, vaša će se mirovina promijeniti.