Novcem se sve može kupiti i platiti, kaže skupina ilegalnih migranata koja je pristigla u Sarajevo iz Srbije

- Novcem se sve može kupiti i platiti - kaže skupina ilegalnih migranata koja je tek pristigla u Sarajevo iz Srbije. Cjenovnik svi znaju. Za prelazak granice, za koji nitko ne jamči da je siguran, cijena je 3500 eura. Svi su oni platili po 700 eura za putovanje preko mora do Europe na prenatrpanim brodovima, što ih je umalo koštalo života. Na balkanskoj ruti prevoženi su kao roba u svemu i svačemu. Između banana u prtljažnicima, kutijama, ispod kamiona ili na njima, piše Večernji list BiH. Svi sve znaju, ali nikada ne govore da su oni sudjelovali u plaćanju. Uvijek govore o iskustvima nekog drugog.

Čamcem preko Drine

“Naravno da uzimaju novac, često kažu: ‘Ovo je granica, u Hrvatskoj ste’, a ustvari taj put ne vodi nigdje. Varaju nas, mi više novca nemamo. Pokušat ćemo GPRS-om pronaći put do RH, a onda uz pomoć sreće pronaći put do Francuske”, kazao je za Hayat Romal migrant iz Afganistana. Romal, kao i njegovi prijatelji, tvrde da su došli pješice iz Srbije, ali znaju da postoje i čamci koji prevoze preko Drine te da se za prelazak plaća 50 eura. Migranti kriminalnim kanalima stižu do Loznice, Malog Zvornika i Ljubovije iz Beograda gdje su smješteni u “štekove” i kad misle da je pravi trenutak prebacuju ih preko Drine. Krijumčari za prijevoz migranata iz Beograda i njihovo prebacivanje u BiH uzimaju 1000 eura. Da bi stigli do Slovenije, potrebno im je još najmanje 1800 eura. “Kad imaš novac, onda je lakše prijeći granicu, ali mi smo na putovanju već godinu dana od kada smo krenuli iz Afganistana u Europu. Da smo imali brdo novca, do sada bismo ga potrošili”, kaže Akmal iz Afganistana. Cijela balkanska ruta košta oko 10.000 eura. Pored organiziranih skupina krijumčara, i obični prijevoznici koriste priliku, pričaju migranti. Ako ih uhvati policija, ostaju bez ičega.

Plan im je Slovenija

Ovi migranti su na putu izgubili prijatelje, jedni su se utopili u rijekama, drugi stradali u kamionima. Ruta kojom se koriste migranti je ista ona koju koriste i krijumčari droge i oružja, što upućuje na postojanje mreže krijumčarenja ljudi. Imućni migranti sebi mogu priuštiti hotel, ali ovi će spavati pod vedrim nebom. Plan im je Velika Kladuša i već znaju da im je potrebno bar 500 eura po osobi da se domognu Slovenije.