Jedan od najčešćih upita koji se javljaju kada studenti planiraju studirati u inozemstvu je mogu li raditi na polovicu radnog vremena. Različite zemlje imaju različita pravila i ograničenja u pogledu radnog vremena za strane studente.

Prema Erudera.com, više od 6 milijuna studenata trećih zemalja studiralo je u inozemstvu 2019. godine. Ista platforma navodi da je do akademske 2019./20. godine više od 15.000 studenata otišlo na studij izvan BiH.

Erudera je provela istraživanje na temu međunarodnih studenata koji rade tijekom studiranja. Ovo istraživanje je identificiralo top destinacije za strane studente kojima je potrebna radna dozvola, navodeći broj sati mjesečno ili godišnje koje im je dozvoljeno da rade, procijenjenu minimalnu satnicu te približne tjedne i mjesečne zarade za studente radnike.

Austrija

Međunarodnim studentima obično je dozvoljeno da rade „part-time“ do 20 sati tjedno bez potrebe da se prijave za radnu dozvolu u ovoj zemlji. Procijenjena minimalna satnica je 10,10 eura. Na osnovu ove stope, student bi mogao zaraditi otprilike 202 € tjedno ili 808 € mjesečno radeći maksimalno dozvoljene sate.

Belgija

Međunarodni studenti koji žele raditi u Belgiji obično zahtijevaju radnu dozvolu. Tijekom semestra, uglavnom im je dozvoljeno da rade skraćeno radno vrijeme do 20 sati tjedno, iako nema ograničenja radnog vremena tijekom božićnih, proljetnih i ljetnih raspusta. Procijenjena minimalna satnica je 11,87 eura, što znači da bi student mogao zaraditi oko 237,4 eura tjedno ili 949,6 eura mjesečno ako radi maksimalno dozvoljene sate.

Češka

Da bi stekao pravo na posao, student u Češkoj mora biti upisan u studijski program akreditiran od strane Ministarstva obrazovanja. Tijekom redovitog studiranja obično je dozvoljen „part-time“ posao do 20 sati tjedno, dok za vrijeme ljetnih ili raspusta mogu raditi do 40 sati tjedno. Procijenjena minimalna satnica kreće se od 4,36 € do 8,72 €. Na osnovu ovih stopa, student bi mogao zaraditi otprilike 87,2 do 174,4 eura tjedno ili 348,8 do 697,6 eura mjesečno.

Danska

U Danskoj, međunarodnim studentima obično je potrebna radna dozvola ili službena kartica kada se prijavljuju za posao nakon diplomiranja. Tijekom semestra obično im je dozvoljeno da rade „part-time“ do 20 sati tjedno, dok tijekom ljetnog raspusta mogu raditi puno radno vrijeme. Procijenjena satnica se kreće od 13 do 17 eura, što znači da student može zaraditi otprilike 260 do 340 eura tjedno ili 1.040 do 1.360 eura mjesečno na osnovu maksimalnog dozvoljenog radnog vremena.

Finska

Međunarodni studenti izvan EU/EEA obično moraju imati radnu dozvolu za rad u Finskoj. U terminu im je dozvoljeno da rade „part-time“ do 25 sati tjedno, dok za vrijeme praznika mogu raditi puno radno vrijeme. Procijenjena minimalna satnica je 11,25 eura, što znači da bi student mogao zaraditi otprilike 281,25 eura tjedno ili 900 do 1125 eura mjesečno na osnovu maksimalnog dozvoljenog radnog vremena.

Francuska

Stranim studentima u Francuskoj je obično dozvoljeno da rade „part-time“ do 20 sati tjedno tijekom semestra, a puno radno vrijeme tijekom raspusta, bez potrebe za radnom dozvolom. Ipak, oni moraju dobiti privremenu radnu dozvolu (Autorisation Provisoire de Travail) od francuskog Ministarstva rada. Procijenjena minimalna satnica je 10,25 eura, što znači da bi student mogao zaraditi otprilike 205 eura tjedno ili 820 eura mjesečno na osnovu maksimalnog dozvoljenog radnog vremena.

Njemačka

Međunarodnim studentima koji studiraju u Njemačkoj dozvoljeno je da rade do 20 sati tjedno bez potrebe za radnom dozvolom. Štoviše, imaju mogućnost da rade puno radno vrijeme do 120 dana ili „part-time“ 240 pola dana godišnje. Minimalna plata po satu u Njemačkoj je oko 12,00 eura, što znači da student može očekivati da će zaraditi otprilike 240 eura tjedno ili 960 eura mjesečno radeći maksimalno dozvoljeno radno vrijeme.

Italija

U Italiji studenti koji nisu iz EU moraju dobiti radnu dozvolu ako žele raditi više od dozvoljenog broja sati, dok studenti iz EU nemaju takva ograničenja. Studentima koji nisu iz EU dozvoljeno je da rade do 20 sati tjedno tijekom akademske godine i puno radno vrijeme tijekom raspusta. Minimalna satnica u Italiji je 9,2 eura, što znači da student koji nije iz EU može očekivati da će zaraditi otprilike 184 eura tjedno ili 736 eura mjesečno radeći maksimalno dozvoljeno radno vrijeme.

Španjolska

Međunarodni studenti koji žele da rade u Španjolskoj moraju dobiti dozvolu za rad. Studenti koji nisu iz EU mogu raditi do 20 sati tjedno tijekom akademske godine i puno radno vrijeme tijekom raspusta uz radnu dozvolu. Studenti iz EU nemaju nikakva ograničenja u pogledu broja sati koje mogu raditi. Minimalna plata po satu u Španjolskoj je 7,14 €, što znači da student koji nije iz EU koji radi maksimalno dozvoljeno radno vrijeme može zaraditi otprilike 142,8 € tjedno ili 571,2 € mjesečno.

Švicarska

Da bi mogli da rade u Švicarskoj, međunarodni studenti obično moraju da dobiju radnu dozvolu. Tijekom semestra mogu raditi do 15 sati tjedno, dok za vrijeme ljetnih raspusta mogu raditi puno radno vrijeme. Procijenjena minimalna satnica je 24,00 €, tako da student koji radi 15 sati tjedno može zaraditi otprilike 360 € sedmično ili 1.440 € mjesečno na osnovu radnog rasporeda.