Je li naš unos alkohola umjeren, obilan ili negdje između? Evo što kažu Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite SAD-a (HHS) te Centri za kontrolu i prevenciju alkoholizma:

Umjereno pijenje definira se kao do jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce. To je ujedno i dnevni maksimum prema HHS-u.

Prekomjerno opijanje znači četiri ili više pića dnevno za žene i pet ili više pića dnevno za muškarce. Ovi brojevi odnose se i na pića konzumirana u istom vremenskom razdoblju, primjerice dok ste bili na zabavi ili na večeri.

Konzumiranje alkohola se definira kao osam ili više pića tjedno za žene ili 15 plus pića tjedno za muškarce.

No treba imati na umu da alkohol različito utječe na ljude—čak i kada konzumiraju iste količine, a to može ovisiti o nekoliko čimbenika, poput vaše dobi, tijela, brzine konzumacije i količine hrane u vašem želucu u to vrijeme, piše Ordinacija.hr.

CDC ističe i biološke razlike u tipu tijela i kemiji koji mogu dovesti do viših razina intoksikacije kod žena u usporedbi s muškarcima. Štoviše, neka istraživanja ukazuju na to da se žene brže suočavaju s povećanim zdravstvenim rizicima povezanim s pretjeranom konzumacijom alkohola. Ovi potencijalni dugoročni učinci uključuju zdravstvene probleme kao što su: srčana bolest, bolest jetre, moždani udar, određene vrste raka te anksioznost i depresija.

ZNAKOVI DA PIJETE PREVIŠE

Kako biste stekli osjećaj graniče li vaše navike pijenja s rizičnima, razmotrite sljedeće:

Pijete više nego što ste planirali.

Piće vas ometa u svakodnevnim aktivnostima, obavezama i odnosima.

Nastavljate piti, čak i ako to utječe na vaše mentalno ili fizičko zdravlje.

Vaši prijatelji ili članovi obitelji komentiraju vaše navike pijenja.

Uhvatite se da morate piti više da biste postigli isti učinak kao nekoć.

Provodite puno vremena pijući ili razmišljajući o alkoholu.

Ne možete ograničiti unos alkohola ili prestati piti, čak i ako pokušate.

AKO MISLITE DA NEMATE PROBLEM, TESTIRAJTE SAMI SEBE

Bilježite svoje navike: svjesno praćenje dnevnog unosa alkohola može vam pomoći da smanjite ukupnu konzumaciju i provjerite možete li to uopće sami.

Postavite si ograničenja: Odlučite koliko ćete dana u tjednu nešto popiti, imajući na umu da ne smijete prekoračiti jedno piće dnevno.

Planirajte unaprijed: Budite spremni izbjegavati mjesta i situacije koje vas potiču na piće i vježbajte svoje reakcije na društveni pritisak da pijete.

Pronađite zdrave načine za upravljanje stresom: Upamtite da za stresan dan postoje i druge rješenja osim posezanja za pićem, poput druženja s prijateljima, šetnje, gledanja filma ili uživanja u nekim self-care ritualima.

Svedite iskušenje na minimum: Ako redovito pijete i kod kuće, pokušajte smanjiti ili izbaciti alkohol iz prostora.

Zapamtite svoju motivaciju: Razmislite o razlozima zašto želite manje piti i često im se vraćajte. To može biti i nešto poput gubitka težine ili uštede novca, a svakako je uvijek najbolji razlog odnosi s bližnjima.

I što je možda najvažnije, nemojte to činiti sami. Oslonite se na prijatelje, članove obitelji ili stručnu pomoć što prije.

ŠTO NAPRAVITI KADA MISLIMO DA NAŠA VOLJENA OSOBA IMA PROBLEM

Razgovarati s voljenom osobom o potencijalnom problemu s pićem nije lako – ali je važno. Ne zaboravite da nikoga ne možete prisiliti da prihvati pomoć, ali možete ponuditi svoju podršku i prijateljstvo. Dobro je da ovu temu otvorite pažljivo, s pozicije podrške i u vrijeme kada osoba ne pije.

Izrazite svoje osjećaje o tome kako to utječe na vas.

Držite se činjenica pozivajući se na određena ponašanja, a ne na pretpostavke.

Objasnite svoju zabrinutost za zdravlje i dobrobit voljene osobe.

Klonite se etiketa poput "alkoholičar" ili drugih osuđujućih izraza.

Izbjegavajte propovijedanje, predavanje, prijetnje ili preklinjanja.

Nemojte igrati na kartu izazivanja osjećaja krivnje ili podmićivanja kako biste pokušali natjerati osobu da prestane piti.

Ponudite svoju podršku te otvorite mogućnost da s voljenom osobom i sami odete potražiti stručnu pomoć.

Ne zaboravite, u ovoj situaciji važno je brinuti se i o sebi.