Paradentoza je oboljenje desni koje dovodi do razgradnje kosti, uzrokujući gubitak i ispadanje zuba.

Često je povezana sa sistemskim poremećajima – bolestima koje utječu na cijelo tijelo, a ne samo na jedan organ ili dio tijela

Rani stadij

Bolest desni u ranom stadiju obično se može zaustaviti oralnom higijenom, i to pravilnim četkanjem zuba ujutro i navečer, s upotrebom paste za zube obogaćene fluoridima te korištenjem dentalnog konca najmanje jednom dnevno, piše Avaz.ba.

Uobičajeni znakovi bolesti desni uključuje crvenu, natečenu, nježnu gingivu ili desni koje krvare četkanjem i čišćenjem zubnim koncem. Osobe s bolestima desni trebali bi primijetiti da im se desni povlače te kako im zubi izgledaju duži, labaviji su i odvajaju se od gingive.

Kako bi se paradentoza spriječila, potrebno je redovno posjećivati doktora dentalne medicine. Posebno se to odnosi na one koji imaju dijagnosticiranu bolest desni ili sistemsko oboljenje. Te posjete trebaju minimalno dva puta godišnje, i to za preglede i profesionalno čišćenje.

Faktori rizika

Pušenje ili upotreba duhana u bilo kojem obliku jedan je od najznačajnijih faktora rizika za razvoj bolesti desni. Naravno, to je i glavni faktor rizika za mnoge vrste karcinoma i drugih bolesti. I prekomjerna težina može pridonijeti raznim zdravstvenim problemima, a gubitak čak i nekoliko kilograma može donijeti veliku korist.

Jednako je važno voditi brigu o mentalnom zdravlju da bi se izbjegao mentalni pad zbog parodontalnih oboljenja.

Pravilna prehrana

Obratite pažnju na prehranu. Istraživanja, također, sugeriraju da dijeta može utjecati na bolesti desni. Jedno nedavno istraživanje je pokazalo da “protuupalna” dijeta, niska količina rafiniranih ugljikohidrata i ishrana bogata cjelovitim žitaricama, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima C i D, antioksidansima i vlaknima, može pomoći u kontroli bolesti desni.

Tjelesna aktivnost

Držite tijelo i um aktivnima. Ljudi koji redovno uključuju tjelesnu aktivnost u svoj život smanjuju incidencu dijabetesa za 44 posto, čak i bez gubitka težine.