Ručno izrađeni sapuni danas su na cijeni jer se mnogi potrošači trude koristiti što prirodniju kozmetiku. Još do prije 40-ak godina svaka je seoska kuća izrađivala sapun od svinjske masti i pepela za pranje ruku, ali i rublja.

Osim što ne sadrži aditive koji mogu naštetiti osjetljivoj koži, može biti i vrlo atraktivan poklon ili upotpuniti korpicu vašeg obiteljskog gospodarstva.

5 sastojaka za sapun

Izrada je jednostavna, a za oko 450 g sapuna vam je potrebno:

- 400 grama svinjske masti
- 140 grama natrijevog hidroksida
- 350 ml vode
- 1 šalica pepela od tvrdog drva
- eterično ulje (po želji)

Korištenje lužine prilikom izrade zahtijeva oprez pa svakako nosite rukavice, ali i zaštitne naočale te radite na prozračnom mjestu.

Posuda u kojoj ćete raditi neka bude plastična, staklena ili keramička, a žlica za miješanje drvena ili plastična.

8 koraka izrade

Pažljivo dodajte lužinu u vodu i promiješajte dok se ne otopi. Natrijev hidroksid će pritom oslobađati toplinu. Ova lužina je nagrizajuća pa svakako pazite na ruke. Ostavite ju da se ohladi.

Rastopite svinjsku mast na niskoj temperaturi dok ne postane tekuća. Pazite da ne počne gorjeti. Dodajte pepeo i dobro promiješajte.

Spojite smjesu masti i pepela s ohlađenom lužinom. Miješajte dok ne postane gusta i homogena.

Eterična ulja možete dodati, ali i ne morate. Popularno je lavandino, od kamilice, naranče, bora, eukaliptusa i druga. Dobro ga promiješajte.

Ulijte smjesu u plastičnu ili keramičku posudu ili odmah u kalupe, za što su najbolji silikonski. Metalne posude i kalupe ova bi smjesa mogla nagristi.

Ostavite sapun da se ohladi i stvrdne.

Kada je dovoljno čvrst, izrežite ga na željene oblike.

Držite ga na suhom i prozračnom mjestu da odstoji četiri do šest tjedana. Tokom tog razdoblja će se dodatno stvrdnuti i sazriti. Naime, sazrijevanjem postiže optimalnu tvrdoću, trajnost i kvalitet. U to vrijeme gubi višak vlage, dovršavaju se kemijske reakcije, uravnotežuje pH te postaje blaži za kožu.

Agroklub.com