Isplata mirovina za mjesec svibanj u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje u ponedjeljak, 6. lipnja 2022.godine.

Prosječna samostalna mirovina  u FBiH iznosi 526,65 KM, koju će primiti 352.883 korisnika.

Najniža mirovina iznosi 410,08 KM, zajamčena 513,87 KM, a najviša 2.174,48 KM.

Pravo na starosnu mirovinu ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno najmanje 20 godina mirovinskog staža ili kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života.

Međutim, ovo su tri iznosa koja će primiti umirovljenici  koji spadaju u navedene kategorije. Ukoliko primate plaću koja je niža od prosječne, ali viša od minimalne, na osnovu formule navedene u tekstu možete izračunati kolika će vam mirovina biti nakon 40 godina radnog staža, ili manje, u zavisnosti od toga kada predate zahtjev za umirovljenje.

Visina mirovine , praktično, je jednaka proizvodu osobnog i općeg boda.

Da bismo došli do osobnog boda, moramo da izračunamo osobni koeficijent.

Kako izračunati kolika će vam biti mirovina?

Mirovina osobe koja je radila 40 godina i koja je imala plaće u visini prosječne plaće u FBiH, koja iznosi 1.042 KM prema posljednjim podacima Agencije za statistiku, računa se na osnovu sljedeće formule:

Osiguranik s 40 godina staža s plaćom u visini prosječne u Federaciji, za svaku godinu dobije po jedan bod koji se množi sa godinama staža.

To dovodi do rezultata od ukupno 40 bodova koji se onda množe vrijednošću općeg boda, a koji je po novom zakonu donesenom 2018. godine 14KM. Izračun pokazuje da će mirovina  te osobe biti 560 KM.

Naravno, napominjemo da smo uzeli vrijednost posljednjih službenih  podataka i na osnovu toga izračunali.

Plaća ispod prosječne ne nosi bod, već se smanjuje, pa tako ako je u visini od pola prosječne plaće u FBiH iznosi pola boda. S druge strane ako je plaća viša od prosječne povećava se i bod, pa ako je u visini duple prosječne plaće u FBiH iznosi dva boda.

Za svaku godinu ranijeg odlaska u mirovinu predviđeno je smanjuje za četiri posto.

Međutim, situacija u bh. entitetu RS se razlikuje od situacije u FBiH.

Prema nedavno objavljenim podacima, najniža mirovina od 1. svibnja ove godine (početak primjene povećanja od 10 posto) u RS iznosi 242.55 KM. Riječ je o mirovini ostvarenoj na osnovi 15 godina radnog staža.

Od 1. travnja  ove godine u FBiH sve mirovine, izuzev onih najviših, uvećane su za 7.3 posto, čime je najniža mirovina u ovom bh. entitetu narasla na 410.08 KM.

Riječ je također o mirovini koja se ostvaruje na osnovi 15 godina radnog staža. Iz toga je vidljivo kako za isto vrijeme provedeno na radnom mjestu umirovljenik koji je korisnik Federalnog zavoda MIO mjesečno dobiva 167.53 KM više od umirovljenika koji je korisnik Zavoda za mirovinsko osiguranje RS, piše Radio Sarajevo.