WikiLeaks je do sad javno objavio cijeli niz hakerskih alata koje američke sigurnosne i špijunske službe mogu i koriste kako bi (više-manje) neovlašteno došle do podataka.

Novi alat zove se Dumbo i prema informacijama do kojih je došao WikiLeaks, radi se o sustavu koji manipulira uređajima kao što su web kamere i mikrofoni na uređajima koji koriste Microsoft Windows.

Točnije radi se o uređajima koji koriste 32bitne Windows XP, Windows Vistu te novije verzije Windowsa. No, zanimljivo ne funkcionira na 64bitnim Windows XP ili starijim inačicama tog operativnog sustava, javlja Zimo.co.

Iako su dokumenti do kojih je WikiLeaks došao iz 2015. godine, sama činjenica da je dovoljno priključiti USB memoriju s Dumbom na računalo kako bi se program pokrenuo i prepoznao priključene kamere, mikrofone ili manipulirao snimkama dovoljno je zabrinjavajuća.

Dumbo je, prema WikiLeaksu, samo još jedan od alata iz #vault7 (trezora 7) alata koje CIA navodno ima na raspolaganju za špijuniranje, praćenje ili pristup podacima, a koji nisu pretjerano legalni.