Prvostupanjske kazne potvrđene su i ostaloj petorici.

General Praljak oduzeo si je život nakon izricanja presude u haškoj sudnici, a podsjetimo, potvrđena mu je prvostupanjska kazna od 20 godina zatvora. O njegovom potezu mnogo govori i činjenica da bi uskoro bio slobodan čovjek, što je dovoljan razlog da se mnogi zapitaju.

Bivši premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić tako je osuđen na 25 godina zatvora pod optužbom da je znao za zločine pojedinaca oružanih snaga Herceg-Bosne.

Zapovjednik stožera obrane HVO-a Bruno Stojić optužen je na 20 godina jer je znao za zločine i uvjete u logorima i nije ih spriječio.

Milivoj Petković, bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a, osuđen je na 20 godina zbog planiranja akcija u kojima su počinjeni zločini.

Valentin Ćorić, bivši zapovjednik Vojne policije, dobio je 16 godina zatvora jer je prema presudi bio ključan u funkcioniranju zatočeničkih centara HVO-a.

Bivši načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen je na 10 godina zatvora jer je kao čovjek zadužen za kontrolu u Upravi vojne policije znao za kriminalne uvjete u zatočeničkim centrima, a nije ih spriječio.

S obzirom da je praksa Haškog suda puštanje na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne, a u to se ne računa vrijeme kada je suđenje mirovalo i kada su optuženi bili puštani na privremenu slobodu (što je general Praljak odbio), svi će ranije na slobodu.

Tako će prema pisanju Večernjeg Prlić morati odslužiti još šest godina, Stojić i Petković po tri godine i dva mjeseca, Ćorić pet do šest mjeseci, a Pušić 120 dana.

Dnevnik.ba