Odvjetnici generala Milivoja Petkovića zatražili su njegovo prijevremeno puštanje na slobodu jer sljedeće godine stječe uvjete za to, nakon što ga je Haaški tribunal osudio na 20 godina zatvora u sklopu procesa protiv šestorice dužnosnika Herceg-Bosne.   

Kako je objavio portal BIRN koji prati procesuiranje ratnih zločina, u podnesku Mehanizmu za kaznene sudove odvjetnici Vesna Alaburić i Davor Lazić su naveli kako će njihov klijent, koji je tijekom rata u BiH bio načelnik Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u veljači 2021. godine steći uvjete za razmatranje zahtjeva za puštanje na prijevremenu slobodu nakon odsluženja dvije trećine zatvorske kazne, prenosi Hina.

Pojasnili su kako je Petković prihvatio konačnu presudu kao i osobnu odgovornost za zločine za koje je osuđen.

On izražava iskreno kajanje za svoja djela ili propuste koji su doveli ili doprinijeli počinjenju zločina i duboku sućut bošnjačkim žrtvama i njihovim obiteljima”, navela je obrana u podnesku.

Pojasnili su kako Petković sada ima 71 godinu, te da je narušenoga zdravlja. Uz to zbog pandemije koronavirusa članovi njegove obitelji nisu ga mogli posjetiti od ožujka ove godine.

Dodali su kako se planira vratiti i živjeti u Splitu zajedno sa svojom obitelji.

Petkovića je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) 2017. osudio zajedno s nekadašnjim predsjednikom vlade Herceg-Bosne Jadrankom Prlićem, ministrom obrane Brunom Stojićem, načelnikom Glavnog stožera HVO-a generalom Slobodanom Praljkom, zapovjednikom Vojne policije HVO-a Valentinom Ćorićem i predsjednikom Komisije za razmjenu zarobljenika Berislavom Pušićem u slučaju Hercegbosanske šestorke na ukupno 111 godina zatvora.

Njemu su na teret stavljeni zločini počinjeni nad Bošnjacima tijekom šest mjeseci 1993. na dijelu teritorija pod nadzorom vlasti Herceg-Bosne.

Petković je ranije ove godine iz Pritvorske jedinice u Scheveningenu u Haagu prebačen u Belgiju na izdržavanje kazne.