Nakon niza terorističkih napada i intenziviranja sukoba na Bliskom istoku u koji su uključene skoro sve globalne sile, počelo se sve češće govoriti o mogućnosti da dođe do novog rata.

Newsweek je ranije pisao o mjestima na kojima globalni sukob može izbiti, a Nezavinse novine prenose članak o najsigurnijim mjestima na planeti, koja su vjerojatno ukoliko zaista dođe do svjetskog rata.

To ne znači da globalni sukob neće zahvatiti ova mjesta, ili čak buknuti na njima, međutim, šanse da se tako nešto dogodi su razmjerno male.

1. Fiji: Otok Fiji nalazi se u Pacifiku i veoma je udaljeno od kopna. Tako izoliran, Fiji je siguran od potencijalne invazije. Na Fijiju živi mal broj ljudi, a vlada je vojno neutralna.

2. Irska: Irska je prosperitetna i razvijena država, a ono što je najvažnije jeste to što nije ni u kakvim vojnim vezama s ijednom silom koja bi mogla sudjelovati u "trećem svjetskom ratu". Irska teži političkoj nezovisnosti, nije NATO članica i ima drukčiju povijest vojne neutralnosti.

3. Malta: Maleni otok u Mediteranu je vjekovima bilo meta osvajača, ali su se njihovi pohodi uglavnom završavali loše. Zbog svoje veličine, Malta vjerojatno i ne bi privlačila mnogo pozornosti u pravom globalnom sukobu.

4. Grenland: Ukoliko bi se bojno polje globalnog konflikta proširilo na Europu, Danska bi vjerojatno bila na udaru, kako zbog članstva u NATO-u, tako i zbog svog geografskog položaja. Ipak, prednost Danske jeste što kontrolira Grenland - daleku planinsku teritoriju koja trenutno nema veliku političku važnost.

5. Island: Island je poznat kao veoma mirno mjesto, i prvi je na rang listi Globalnog Mirovnog Indeksa. Island se ni s kim ne granči, a zbog svog specifičnog reljefa zgodan je kao zaklon od rata.

6. Čile: Čile je jedna od najstabilnijih i najprosperitetnijih država Južne Amerike, a od potencijalne invazije štiti ga planinski lanac Anda.

7. Butan: Jedinstvena pozicija na kojoj se nalazi Buran čini ga idealnim skloništem od rata - okružen je Himalajima i jedna je od najnepristupačnijih zemalja svijeta. Od kada je postao članica UN-a Butan održava političku neutralnost.

8. Novi Zeland: Novi Zeland je specifičan po tome što je razvijena država usprkos geografskoj izoliranosti. Demokratske vlasti održavaju tradiciju vojne neutralnosti, a čak i u slučaju da konflikt dođe na otok, planinski reljef pruža idealne prilike za pronalaženje skloništa.

9. Tuvalu: Ova otočna država je najmanja zemlja na svijetu, nalazi se u Pacifiku, veoma je udaljena od kopna i vojno je neutralna. Mala populacija i ograničeni resursi čine Tuvalu idealnim za izbjegavanje globalnog konflikta. Mještani Tuvalua uglavnom konzumiraju robu svoje proizvodnje što ih čini jedinstveno neovisnima.

10. Švicarska: Tradicija neutralnosti, veliki broj bunkera, reljef i jaka vojska činili su Švicarsku sigurnom zonom u prethodnim svjetskim ratovima, usprkos tome što je u neposrednoj blizini velikih sila kao što su Njemačka, Francuska i Italija.