Europsko povjerenstvo odobrilo je oko šest milijuna konvertibilnih maraka za jačanje forenzičkih kapaciteta u cilju ubrzavanja pronalaska i identifikacije nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

Izaslanstvo Europskog povjerenstva je pojasnilo da je BiH aplicirala u sklopu pretpristupnih fondova s projektom vrijednim oko šest milijuna KM za podršku aktivnostima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

U Direkciji za europske integracije BiH kazali su da je projekt značajan radi jačanja forenzičkih kapaciteta.

"Cilj projekta ‘Podrška BiH u rješavanju problematike nestalih osoba’ je da ojača forenzičke kapacitete BiH. Planirana je podrška institucijama sudske medicine, nastavak tehničke podrške za lociranje i iskopavanje prikrivenih grobnica, te održavanje pristupa testiranju DNK i pronalaženju podudarnih uzoraka", rekli su iz Direkcije za europske integracije.

Projekt također predviđa i sustavni proces prikupljanja dodatnih uzoraka krvi od rodbine nestalih s ciljem identifikacije ostataka u mrtvačnicama u BiH, te podizanje stope identifikacije i značajno smanjenje broja neidentificiranih ostataka.

Europsko povjerenstvo je glavni donator ICMP-a, te se od 2004. godine sredstva koriste za podršku aktivnostima na prikupljanju i procesuiranju DNK uzoraka od članova obitelji nestalih osoba, te kompletiranju posmrtnih ostataka, kao i aktivnostima komuniciranja s javnošću u regiji i zemljama Unije s velikim brojem izbjeglica iz regije.

Do sada je Europsko povjerenstvo ukupno izdvojilo više od sedam milijuna eura za rad ICMP-a u BiH.

Prema projektu, nadzor nad utroškom sredstava vrši Europsko povjerenstvo.

U BiH se još traga za oko 8.000 osoba nestalih nakon sukoba od 1992. do 1995. godine, a trenutno je u tijeku i projekat recizije mrtvačnica u zemlji, za koje se sumnja da sadrže ostatke nekih od stradalih tijekom rata, prenosi Birn.