Europski parlament najvjerojatnije će povući odluku da se u dnevni red plenarnog zasjedanja u srpnju uvrsti prijedlog rezolucije o Srebrenici. Rezolucijom su se institucije EU pozivale da učine sve da se takav zločin više nikada ne ponovi, saznaje 'Danas' neslužbeno od izvora u EP.

Kako preciziraju sugovornici lista 'Danas', preovladao je stav da bi takva rezolucija "bila previše problematična zbog hrvatskih poslanika u EP".

"Nitko ne želi da se ponovi slučaj od prošle jeseni, kada je donijeta rezolucija o Vojislavu Šešelju, što je izazvalo probleme. Procijenjeno je, dakle, da rezolucija o Srebrenici sada ne bi bilo ugodna ni za jednu stranu, iako je, svakako, takav dokument potreban", ističu izvori u EP.

Sugovornici lista 'Danas' najavljuju da će dvadesetogodišnjica genocida u Srebrenici biti obilježena tijekom plenarnog zasjedanja u Strasbourgu od 6. do 9. srpnja. U tom kontekstu, ističu kako je planirano da predsjednik EP Martin Schulz održi govor, kao i da poslanici doniraju novac udruženju "Majke Srebrenice".

Kako saznaje 'Danas', dio sadržaja organizira se na inicijativu poslanice Tanje Fajon. Ona će se, također, 10. srpnja pridružiti posljednjoj dionici "Marša mira", a dan kasnije će prisustvovati komemoraciji u Srebrenici, prenosi B92.

Pojedini mediji su prethodnih dana objavili da se u nacrtu rezolucije EP konstatiralo da je Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića nakon zauzimanja Srebrenice u srpnju 1995. strijeljala više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok je oko 30.000 žena i djece protjerano u akciji etničkog čišćenja. U tekstu je naglašeno da Europsko vijeće, Komisija i zemlje članice EU "moraju da učine sve da se takav zločin nikada ne ponovi, a da prevencija genocida treba biti među prioritetima europske politike".

Nacrt rezolucije je isticao i značaj politike pomirenja i ukazivao na važnu ulogu koju u tome imaju vjerske institucije, mediji i obrazovni sistem. Inicijator prijedloga rezolucije bio je hrvatski poslanik Ivan Jakovčič, a usvojila ga je Alijansa europskih liberala i demokrata (ALDE), treća po snazi grupa u EP.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da će RS preko ruskih instanci u Vijeću sigurnosti UN izraziti nezadovoljstvo zbog rezolucije o Srebrenici, koju priprema Velika Britanija, prenijeli su banjalučki mediji. Prema Dodikovim riječima, svi očekuju da će takva rezolucija "dodatno ocrniti i staviti u nezavidan položaj i srpski narod i Republiku Srpsku".

Išao ili ne išao u Srebrenicu, to će biti odluka Srbije, a ne odluka SAD, Velike Britanije, Rusije ili bilo čija druga, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da još nije odlučio da li će ići na obilježavanje 20. godišnjice zločina u Srebrenici i da to zavisi od bezbroj faktora, prenio je B92.