Vodeći europski ekonomisti složni su: bitcoin nije prijetnja financijskoj stabilnosti i tradicionalnom tržištu, prenosi britanski Guardian.

Pokazuju to rezultati ispitivanja britanskog Centra za makroekonomiju i Centra za istraživanje ekonomske politike, u kojemu je sudjelovalo pedesetak akademika s europskih sveučilišta.

Unatoč stalnim upozorenjima financijera o rizičnosti ulaganja u tu kriptovalutu, ekonomisti nisu zabrinuti. Smatraju da je bitcoin malena valuta koja je nepovezana sa širim financijskim sustavom, a veliki investitori ne posjeduju ga u značajnim količinama.

"Danteov Pakao"

Iako je vrijednost bitcoina ove godine porasla 900 posto, njegova ukupna vrijednost je oko 300 milijardi američkih dolara. To je ništa u usporedbi s ukupnom vrijednosti globalnih dionica, koja iznosi 80 bilijuna dolara.

Rukovodstva banaka JP Morgan i Goldman Sachs nisu naklonjena bitcoinu, a predsjednik Kraljevske banke Škotske bitcoin naziva "Danteovim Paklom" i špekulatorskim mjehurom.

Bankare također muči i to mogu li banke pokriti gubitke u trgovanju bitcoinom.

Skupina velikih investicijskih banaka američkim regulatorima u pismu je poručilo da regulatorni sustav nije bio spreman na dolazak bitcoina.

Potrebna stroža kontrola

Kriptovalute postaju sve veći dio svjetskog financijskog sustava. U nedjelju navečer pokrenuto je trgovanje bitcoin ročnicama na Čikaškoj burzi (CME), najvećoj svjetskoj burzi ročnica.
Cijena ročnica za siječanj 2018. godine na CME-ju skočila je početno iznad 20.000 američkih dolara, a originalna cijena iznosila je 19.500 američkih dolara.

Profesor Wouter den Haan s Londonske ekonomske škole upozorava da već postoje slučajevi kriza kada je "jedna ključna financijska institucija poduzela riskantne poteze i time ugrozila čitav sustav".

Većina ekonomista složila se da bi vlade trebale uvesti povećanu kontrolu kriptovaluta jer njihova anonimnost i neprozirnost pogoduje poreznoj evaziji, pranju novca i ostalim oblicima kriminala.

Laka meta hakerima

Rezultati istraživanja dolaze u vrijeme kada je jedna burza kriptovalutama u Južnoj Koreji primorana proglasiti bankrot nakon što su je drugi put ove godine napali hakeri.

To samo naglašava činjenicu da je u jeku bitcoin groznice potrebno posebnu pažnju pridati mjerama sigurnosti.

Burza Youbit prvi put je napadnuta u travnju. Ukradeno je oko 4000 bitcoina, a južnokorejske obavještajne službe za napad su optužile Sjevernu Koreju.

Youbit je ponovno napadnut prije tjedan dana. Ovog puta prouzročena je šteta u vrijednosti 17 posto ukupne aktive. Točan iznos ukradenog nije poznat, no burza je objavila da će kriptoimovina svih korisnika biti smanjena na 75 posto vrijednosti. Burza je prestala s poslovanjem i radi na minimalizaciji gubitaka korisnika.

Hakeri su nedavno upali i u slovensko tržište Bitcoina NiceHash i ukrali bitcoine u vrijednosti 64 milijuna dolara.

Zbog divljanja vrijednosti bitcoina, burze i baze bitcoina sve su češće na meti kradljivaca.

Index.hr