Europska unija odlučila je da će otvoriti granice za sve putnike koji su završili s procesom cijepljenja.

Kako javlja AFP, Europska je unija odlučila da će otvoriti granice svim putnicima koji su potpuno cijepljeni.

Očekuje se da će Europska unija potpuno otvoriti svoje granice za potpuno cijepljene do početka lipnja. Zbog masovnog cijepljenja diljem zemalja članica EU, Europska komisija odlučila je da je vrijeme za popuštanje mjera po pitanju putovanja.

No u slučaju nekog naglog pogoršanja u nekoj od zemalja ili regija, spremni su opet uvesti stroge mjere.

Obaveza testiranja na koronu prije i poslije dolaska ili odlazak u karantenu i dalje će biti na snazi u pojedinim zemljama članicama, ali iz EU poručuju da će se i te mjere postepeno popuštati kako cijepljenje bude napredovalo i ako situacija u pojedinim zemljama bude bolja.

EU se još nije dogovorila oko covid-putovnica. Ključan problem su besplatni testovi

Čelnici EU nisu uspjeli dovršiti pregovore o uvođenju digitalnih zelenih potvrda, čime bi počeli provoditi plan za vitalni spas nadolazeće turističke sezone, ali pregovori se nastavljaju sutra.

"Zastupnici iz Europskog parlamenta, Europske komisije i vlada država članica nastavit će pregovore u četvrtak", priopćilo je portugalsko predsjedništvo EU.

Digitalni certifikat mogao bi otvoriti više zemalja EU za putovanja unutar Unije potkraj lipnja, čak i dok traje i dalje pandemija koronavirusa, kao i zabrinutost zbog novih sojeva virusa.

Takozvana digitalna zelena potvrda bit će dokaz da je osoba cijepljena protiv covida-19, da ima negativan rezultat testa ili da je preboljela bolest.

To je uvedeno kako bi se izbjegla diskriminacija osoba koje se nisu mogle cijepiti.

Cilj potvrde je što prije ukinuti mjere koje su trenutačno na snazi kad su u pitanju putovanja između zemalja.