Vlada Federacije BiH dala je suglasnost Vijeću ministara da da se upute operativne snage zaštite i spašavanja iz Federacije Bosne i Hercegovine u okviru operacije pružanja međunarodne pomoći Bosne i Hercegovine Republici Sloveniji u otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava.

Čekanje koordinacije

Kako je priopćeno, Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj, sjednici prihvatila informaciju Federalne uprave civilne zaštite o poplavama u Republici Sloveniji s prijedlogom odgovora na zahtjev Republike Slovenije za međunarodnu pomoć u saniranju posljedica poplava.

''Federalna uprava civilne zaštite zadužena je da uime Vlade Federacije BiH, putem Ministarstva sigurnosti BiH, odmah dostavi Vijeću ministara BiH ovaj zaključak, te da koordinira upućivanje međunarodne pomoći u Republiku Sloveniju i da po okončanju operacije pružanja pomoći izvijesti Vladu FBiH'', navedeno je u priopćenju.

Također, Federalna uprava civilne zaštite zadužena je da Federalnom ministarstvu financija dostavi zahtjev za izdvajanje sredstava iz Tekuće rezerve Vlade FBiH za 2023. godinu za financiranje troškova angažiranja službi zaštite i spašavanja.

Milijuni iz EU

Istodobno je objavljeno kako će Slovenija ove godine dobiti 100 milijuna eura iz EU fonda solidarnosti, a sljedeće godine 300 milijuna eura za sanaciju posljedica poplava.

Potvrdila je to predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ona je sa slovenskim premijerom Robertom Golobom obišla najteže pogođena područja u katastrofalnim poplavama koje su odnijele najmanje šest života i nanijele golemu materijalnu štetu.

"Premijer i ja razgovarali smo danas o trodijelnom paketu financiranja za trenutne, kao i srednjoročne i dugoročne potrebe. Bit će potrebno puno ulaganja za oporavak zemlje", rekla je von der Leyen novinarima.

Podsjećamo, šest ljudi je poginulo a tisuće ih je evakuirano iz svojih domova širom sjeverozapadne i središnje Slovenije.

Vode u poplavama kakve Slovenija ne pamti, u ponedjeljak su se počele povlačiti, ali neka područja su još uvijek odsječena.