Upozorenja na ekstremno visoke temperature izdana su u brojnim zemljama širom Europe koja se bori s toplotnim valom koga su talijanski mediji nazvali "Lucifer".

Vreli zrak koji dolazi iz alžirske Sahare doveo je do ekstremno visokih temperatura od 43 stupnja Celzijeva u dijelovima Španjolske i Turske.

U petak je objavljen crveni meteoalarm za 11 zemalja, među kojima su Hrvatska, Švicarska, Mađarska i Slovenija.

Posljedice toplotnog vala u Italiji su katastrofalne, a u Rumunjskoj, gdje su temperature dostigle 42 stupnja, toplotni val je odgovoran za barem jedan smrtni slučaj - kada je 60-godišnjak kolabirao na ulici i pretrpio fatalni srčani udar izazvan vrućinom.

Toplotni val također je stvorio optimalne uvjete za nizove šumskih požara koji su divljali po dijelovima Francuske i doveli do evakuacije 12.000 ljudi, kao i u Portugalu gdje su zabilježeni deseci smrtnih slučajeva.

Vlasti u Beču uvele su zabrane za vožnju kočijama dok je živa u termometrima nadmašila 35 stupnjeva.

Najviše temperature ikada zabilježene u Europi iznosile su 48 stupnjeva u Ateni 1977., a ovoga je tjedna u turskom gradu Batmanu temperatura iznosila 43,4 stupnja, kao i 42,8 u španjolskom gradu Cordobi i u Frosinoneu u Italiji.

Dobra je vijest da će nemilosrdne vrućine popustiti sljedećeg tjedna, dok Velika Britanija najavljuje hladnije vrijeme tijekom vikenda koje će se proširiti Europom i donijeti pad temperatura, čak i ispod prosjeka za ovo doba godine, piše Huffington Post.