Četrnaest članica Europske unije usaglasilo se o  novom "mehanizmu solidarnosti" koji su predložile Njemačka i Francuska u cilju raspoređivanja migranata širom bloka, objavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Ministri unutarnjih i vanjskih poslova EU su u ponedjeljak u Parizu raspravljali o imigraciji i sigurnosnim pitanjima nakon što su održali prvi sastanak u Finskoj prošli tjedan.

''Zaključak ovog sastanka je da je, u principu, 14 država članica izrazilo suglasnost s francusko-njemačkim dokumentom'', izjavio je  Macron novinarima.

Francuski predsjednik nije naveo konkretne detalje, ali je istaknuo da će nova inicijativa biti "brza i automatska".

Izvor blizak francuskom predsjedništvu izjavio je Reutersu da su pored Francuske i Njemačke, Finska, Luksemburg, Portugal, Litvanija i Hrvatska nagovijestili jasnu namjeru da rade na unaprjeđenju novog  sistema.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Mtteo Salvini, čija je zemlja na prvoj liniji fronta u suočavanju s migrantskim prilivom u Europu, nije prisustvovao sastanku u Parizu.

U pismu francuskom kolegi Christophu Castaneru, Salvini je upozorio na posljedice odluka s ministarske sjednice EU "isključivo donesenih u Berlinu i Parizu".

Italija je do dolaska na vlast populističke koalicije u 2018. godine prihvatila skoro sve migrante koje su na moru spasile humanitarne skupine. Od dolaska na vlast aktualna koalicija Italije je zatvorila svoje luka za humanitarne brodove.

Po podatcima Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice, najmanje 426 ljudi je ove godine  poginulo u pokušajima da se domognu Europe preko Mediterana.

Macron je također priopćio da je Francuska zatražila od libijske vlade da osigura da migranti više ne budu prebacivani u pritvorske centre u toj zemlji i da se poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se omogućila njihova sigurnost.