Veliki tjedan za hrvatski nogomet i uspjeh kakav se ne pamti, odjekuje regijom, ali i širom Europe. Sva četiri hrvatska kluba još su živa u europskom natjecanjima; Rijeka se plasirala u doigravanje za Ligu prvaka, a Dinamo, Osijek i Hajduk u doigravanje za Europsku ligu.

Osijek je napravio najveću senzaciju izbacivši favorizirani PSV. Nadmeni Nizozemci popili su gorku pilulu i u Osijeku, izgubili su obje utakmice, pa stoga valjda nema dvojbe tko je u ovom trenutku bolja momčad, makar dolazila iz „europskog podruma" kako su Osijek „počastili" neki nizozemski mediji prije uzvratne utakmice.

Hrvatska u euforiji

Nakon prve utakmice, Nizozemci su bili šokirani, jer nisu vjerovali što im se dogodilo, a nakon druge bili su samo utučeni. Dobro su upoznali Osijek i vjerujemo da ga nikada neće zaboraviti.

Sinoć je „gorjelo" u Rijeci, a večeras u Osijeku i Splitu, čule su se petarde i u Zagrebu. Širom Hrvatske slavi se nezapamćeni uspjeh hrvatskih klubova u europskim natjecanjima, piše Gol.hr.

Konačni dokaz da hrvatska liga i nije tako loša liga, zar ne? HNL, dakako, ima problema, hrvatski nogomet ima puno problema, i to raznih vrsta, i treba biti kritičan, jer kritika drži na oprezu i najbolji je korektiv, ali treba reći da su HNL i hrvatska reprezentacija, uz sve probleme i neimaštinu koji prate cijeli hrvatsko društvo, najbolji u široj regiji pa i dalje.

Ne treba sada poletjeti i pasti u trans oduševljenja, ali treba trezveno konstatirati činjenice koje su neupitne. Hrvatski klupski nogomet posljednjih godina napreduje. Rijeka i Osijek najveće su osvježenje, privatni kapital glavni je faktor njihova relativno brzog uspona.

Hrvatska liga daleko najbolja u regiji

Dinamo je već konstanta i godinama glavna perjanica HNL-a, iako se čini da dugo nije bio tako loš te da polako gubi primat, a čini se da se diže i drugi velikan hrvatskog nogometa Hajduk, što je pokazatelj da se i na Hajdukov način može napredovati, doduše dosta sporije od privatnih priča Rijeke i Osijeka, ali Bijeli ipak koračaju prema naprijed.

Kako god hrvatski klubovi prošli u doigravanju, nema razloga da se pozitivni trend ne nastavi. Rijeka je već osigurala Europsku ligi i u njezinu blagajnu sigurno će kapnuti najmanje 5-6 milijun eura, ne računajući prihode od ulaznica i dodatnog marketinga. Riječani su na pragu raja i Lige prvaka gdje bi zarada bila i trostruko veća. No, no ni Europska liga uopće nije tako loša opcija.

Svi blizu raja

Dinamo, Hajduk i Osijek čeka još jedna prepreka do Europske lige. Uz malo sreće tamo bi se mogle naći sve tri momčadi. Zašto ne? Ako je Osijek uspio izbaciti PSV, onda je sve moguće. Koga god hrvatski klubovi izvukli u doigravanju, imaju solidne pa i dobre šanse plasirati se dalje. Trebaju vjerovati, jer bez vjere u vlastite mogućnosti ne može se do uspjeha.

Samopouzdanje je tu, na vrhuncu, sve treba respektirati, ali nikoga se ne treba bojati pa makar igrali i protiv velikih favorita. Osijek je pokazao da se može.

REZULTATI:

Rijeka - Red Bull Salzburg 0:0 (1:1)

Dinamo - Odd 0:0 (2:1)

Hajduk - Brondby 2:0 (2:0)

Osijek - PSV 1:0 (2:0)