U dokumentu koji je izdala Europska komisija, sugerira se nekoliko mjera koje bi zemlje članice mogle poduzeti kako bi podržale domaću proizvodnju solarnih panela.

To uključuje organiziranje državnih aukcija projekata, preferiranje europskih proizvođača u nabavci solarnih panela za javne zgrade, poticanje poljoprivrede s integriranim solarnim panelima i korištenje državne pomoći kako bi se potaknulo ulaganje u lokalnu proizvodnju.

Ova inicijativa dolazi u kontekstu sve veće potrebe za čistim i obnovljivim izvorima energije te pokušaja EU da postigne svoje ciljeve u borbi protiv klimatskih promjena. Ipak, mnogi strahuju da će ove mjere biti nedovoljne za spašavanje europske industrije solarnih panela.

Iako inicijativa predstavlja 'važan korak', rekao je Johan Lindahl, glavni tajnik Europskog vijeća za proizvodnju solarnih panela, 'kada su u pitanju konkretne akcije, nedostaju nam specifična i posebna rješenja za trenutačnu situaciju.'

Kako bi održao sektor živim, tvrdi Dries Acke, direktor politike u lobiju SolarPower Europe, Komisija 'treba postati konkretnija vrlo brzo' s planovima za otključavanje europskih sredstava.

Ministri energetike EU-a trebali bi raspravljati o zahtjevu Komisije na sastanku u Bruxellesu u ponedjeljak, prenosi tportal.