Čelnici država članica Europske unije podržali su odluku o hitnom slanju milijun komada topničkog streljiva Ukrajini kroz zajedničku nabavu, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao ih je da požure s isporukom. U ponedjeljak su ministri vanjskih poslova i ministri obrane država članica postigli politički dogovor o planu nabave milijun topničkih projektila kalibra 155 mm u sljedećih godinu dana.

Za to će biti osigurano milijardu eura iz Europskog instrumenta mirovne pomoći za nabavu streljiva iz postojećih zaliha te još milijardu za narudžbu streljiva kalibra 155 milimetara kako bi se popunile ispražnjene zalihe.

 “Uzimajući u obzir sigurnosne i obrambene interese država članica, Europsko vijeće pozdravlja dogovor Vijeća EU-a o hitnoj isporuci topničkog streljiva Ukrajini i, bude li zatraženo, raketa, kroz zajedničku nabavu i mobiliziranjem odgovarajućih sredstava iz Europskog instrumenta mirovne pomoći kako bi se osiguralo milijun komada topničkog streljiva unutar sljedećih 12 mjeseci”, kaže se u zaključcima Europskog vijeća.

Osuda agresije

Time prvi put u povijesti EU zajednički nabavlja oružje i streljivo. Čelnicima EU-a na samitu se video-vezom pridružio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij koji je u četvrtak posjetio gradove na istoku koji su pod višemjesečnom ruskom opsadom.

Govoreći iz vlaka Zelenskij je poručio čelnicima EU-a da “požure s isporukom oružja, jer u protivnom rat će se još više produljiti”. Zelenskij je, prema diplomatskim izvorima, rekao europskim čelnicima da nije siguran koliko će još trajati. “Još postoji mogućnost da pobijedimo ove godine, ali za to moramo raditi vrlo brzo i zajedno. Samo tako možemo pobijediti Rusiju”, rekao je, prema tom izvoru, Zelenskij.

Europsko vijeće još je jednom snažno osudilo rusku agresiju i pozvalo na poštivanje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući u postupanju s ratnim zarobljenicima. Najstrože se osuđuje seksualno i rodno utemeljeno nasilje i Rusiju se poziva da odmah osigura siguran povratak prisilno odvedenih ljudi u Rusiju, naročito djece.

"Moramo učiniti sve da se djeca vrate"

Europsko vijeće također “prima na znanje” nedavni nalog za uhićenje ruskog predsjednika i ruske povjerenice za dječja prava Marije Lvove-Belove zbog ratnih zločina i nezakonite deportacije i transfer ukrajinske djece s okupiranih ukrajinskih područja u Rusiju. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen nazvala je “nezamislivim zločinom” odvođenje 16.200 djece od kojih se vratilo samo njih 300.

“Moramo učiniti sve da se ona vrate, udružiti snage na razini EU-a, surađivati s UN-om, koristiti sve dostupne alate. To bi mogao biti zadatak za nekoliko godina”, rekla je, prema diplomatskim izvorima, Ursula von der Leyen.

Ona je također pozvala na ubrzanu dostavu oružja i streljiva Ukrajini i najavila da će Komisija najesen predstaviti strategiju za razvoj europske obrambene industrije.