Europska komisija je optužila Facebook zbog pružanja netočnih informacija koje se navodno dogodilo još 2014. godine kada je kompanija krenula u preuzimanje WhatsAppa.

Tada je Europska unija morala odobriti akviziciju, pa je EK bila pokrenula proces prikupljanja informacija kako bi osigurala da se preuzimanje odvija u skladu s pravilima EU – prije svega pravilima koja se tiču antitrust zaštite i poštivanja privatnosti građana.

Tada je Facebook izvijestio kako nema načina da spoji podatke korisnika WhatsAppa i svoje društvene mreže, javlja Bug.hr.

Međutim, u kolovozu ove godine kompanija je donijela nova pravila o privatnosti u kojima stoji da će Facebook i WhatsApp razmjenjivati podatke o korisnicima – što je u izravnoj suprotnosti s informacijama koje je ranije dobila Europska komisija.

Na temelju ove diskrepancije Europska komisija je pokrenula postupak protiv Facebooka. U slučaju da ih se u konačnici proglasi krivima, američka bi kompanija mogla biti kažnjena novčanom kaznom u visini 1% ukupnih godišnjih prihoda na globalnoj razini u 2014. godini – što je više od 100 milijuna dolara.

Facebook sada ima rok do kraja siječnja da se očituje po ovom pitanju.