Europska unija (EU) odobrila je otvaranje stožera za svoje vojne operacije van ove međudržavne zajednice, priopćeno je iz Bruxellesa, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnici zemalja članica Europske unije su na sastanku o vanjskim poslovima i sigurnosnoj politici u Bruxellesu odobrili uspostavljanje Stožera za vojne operacije EU-a u svijetu.

"Ministri vanjskih poslova EU-a usuglasili su i stavili u funkciju Europsko zapovjedništvo za strane misije", istaknula je njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije, Federica Mogherini je izjavila kako će ovaj Stožer omogućiti učinkovitiji pristup postojećim vojnim misijama obuke EU-a.

Zemlje koje se ne uključe direktno u zapovjedni centar mogu obavljati promatračku misiju.

Ministar vanjskih poslova Belgije Didier Reynders je izjavio kako će možda kasnije doći na dnevni red i ideja o europskoj vojsci.

Britanski ministar obrane Michael Fallon je prije sastanka izjavio kako zemlje EU-a trebaju blisko surađivati s NATO-om i izbjegavati dupliranje struktura.