Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u posjetu Njemačkoj koja ima za cilj smanjiti napetosti između dva NATO saveznika u razdoblju kada turski ekonomski problemi uzrokuju sve veću zabrinutost i kada je Evropi potrebna podrška Ankare u smanjenju priliva migranata.
Problematični odnosi

Svjetski mediji podsjećaju na razloge zaoštravanja odnosa ali navode i razloge koji bi mogli dovesti do njihovog eventualnog poboljšanja, dok međunarodne organizacije traže da pokrene pitanje kršenja ljudskih prava u Turskoj, prenosi Radio Slobodna Europa.

Putovanje turskog predsjednika je njegova prva formalna državna posjeta Njemačkoj, koja je dom za više od tri milijuna ljudi turskog porijekla. Međutim, sve autoritarniji turski čelnik izaziva nepovjerenje širom političkog spektra u Njemačkoj, koja je posljednjih godina imala problematične odnose s Ankarom, piše  Associated press.

''Situacija je eskalirala do te mjere da je Erdogan nazvao njemačke vodeće stranke 'neprijateljima Turske' i optužio zvaničnike u Berlinu da se ponašaju kao nacisti. Istovremeno, dvije zemlje prepoznaju zajedničke strateške interese, a dvoje lidera pokazali su spremnost da zakopaju ratne sjekire uoči posjete koja traje do subote'', ocjenjuje AP.

Otvaranje džamije

Erdogan će posjetu završiti u Koelnu, gdje službeno otvara novu džamiju koju je izgradila grupa povezana s Turskom.

Prosvjednici protiv turskog predsjednika očekuju se kako u Berlinu tako i u Koelnu, a Amnesty International je pozvao Merkel da iskoristi sastanke s Erdoganom kako bi se riješila ''dramatična situacija s ljudskim pravima'' u Turskoj.

Turski predsjednik uoči posjete Njemačkoj, pozvao je da se pokret Fethullaha Gulena, koji Turska krivi za pokušaj državnog udara 2016. godine, proglasi kao teroristička organizacija, navela je agencija Reuters.

''Njemačka je prethodno odbila taj zahtjev, ukazujući kako je potrebno više dokaza koji povezuju mrežu sljedbenika klerika koji živi u Sjedinjenim Državama, koju Turska označava Gulenovom terorističkom organizacijom (FETO), sa neuspjelim pokušajem rušenja turske vlade'', podsjeća Reuters i prenosi još neke detalje Erdoganove izjave: ''Cilj nam je povećati naše trgovačke i ekonomske veze. Radi prosperiteta i budućnosti obje zemlje, povećajmo zajedničke interese i smanjimo naše probleme''.

Treba mu novac

''Treba mu novac i nada se da će ga dobiti od Njemačke'', izjavio je bivši lider Zelenih Cem Ozdemir, kritičar Erdogana koji je, kao najznačajniji njemački političar turskog porijekla, redovno sotoniziran u turskim provladinim medijima.

''Erdogan se mora suočiti s činjenicom da je opozicija dio politike u Njemačkoj, a ne zatočena ili ušutkana kao u Turskoj'', rekao je u intervjuu za Die Welt.

Cilj ove državne posjete za Njemačku, kažu dužnosnici, je normalizirati zategnute odnose s važnim partnerom NATO-a na jugoistoku Europe, ali, kako New York Times, posjeta također naglašava da, voljela ga ili ne, Europa mora pregovarati s Erdoganom.

Turska stabilnost - i ekonomski i geopolitički - ostaje strateški prioritet Njemačke i Europe: ''Ono što je Erdoganu potrebno je ekonomska podrška, a ono što je potrebno Merkel je da Turska ostane ekonomski stabilna i da turski lider nastavi zaustavljati priliv izbjeglica i migranata koji prolaze kroz njegovu zemlju iz ratom razorenih zemalja – bilo da je riječ o Siriji, Iraku ili Afganistanu - pitanje koje je postalo kancelarkina Ahilova peta''.
Test rezerviranosti

Njujorški dnevnik podsjeća i da je Njemačka ogorčena Erdoganovim ponašanjem, i zatvaranjem njemačkih građana i prijetnjama koje su se odnosile na popis njihovih poslova u Turskoj, pa je prošlog ljeta najavila promjenu politike čime je ograničila europsku ekonomsku pomoć Turskoj.

Analitičari kažu kako je politika bila djelotvorna, iako turski dužnosnici tvrde da se raspoloženje smirilo, jer su njemački i turski izbori sada prošli.

Turski predsjednik će se sresti s ljutitim glasovima u Njemačkoj, ali se mora fokusirati na smirivanje jednog, piše Bloomberg i dodaje da će za Erdogana, koji je navikao na toplije dobrodošlice na svojim putovanjima, ova posjeta biti test rezerviranosti, u čemu se on ne osjeća baš najbolje.

''To mu može pomoći da se podsjeti šta je njegov glavni cilj: da popravi odnos s kancelarkom Angelom Merkel. S obzirom na složen odnos Turske sa SAD-om - rukovanje Erdogana i predsjednika Donalda Trumpa u New Yorku ove nedjelje nije doprinijelo ništa za rješavanje tenzija – njemu očajnički trebaju bolje ekonomske i političke veze s Europom, a posebno s Njemačkom.''

Odbijen poziv za večeru

Bloomberg tvrdi i da ono što će vjerojatno više mučiti Erdogana je otvoreno neprijateljstvo mnogih njemačkih političkih elita.

''Nekoliko zakonodavaca odbilo je poziv za službenu večeru u petak čiji je domaćin predsjednik Njemačke  Frank-Valter Steinmeier, navodeći kao razlog za to rastuću autoritarnu tendenciju Erdogana i njegovo zatvaranje njemačkih građana.''

U tekstu se navodi i da je prije posjete Erdogan zvučao još pomirljivije, tvrdeći da želi vratiti vrijeme unazad.

''Merkel će vjerojatno zauzeti čvrst stav u njihovim razgovorima. Njezini koalicijski partneri rekli su da ne treba propustiti bilo kakvu priliku da razgovaraju o 'kritičnim pitanjima' između Njemačke i Turske''.

Ta pitanja se kreću od sudbine preostalih njemačkih državljana koji su još uvijek zarobljeni u Turskoj do demokratskih institucija i ljudskih prava. Erdogan bi se uvijek narogušio kad god su ova pitanja pokrenuta. Međutim, u najboljem interesu njegove zemlje je da demonstrira predsjedničku poniznost.
Ispipavanje terena

Portal Politico navodi da se u svojoj prvoj službenoj posjeti Berlinu od 2014. godine, turski predsjednik nada da će pritisnuti dugme za resetiranje tursko-njemačkih odnosa u nastojanju da ublaži rastuće diplomatske i ekonomske probleme njegove zemlje.

''Veze između dvije zemlje, koje su već uzdrmane zbog neslaganja oko pitanja koja se tiču nastojanja Turske da se pridruži Europskoj uniji poput genocida nad Armencima, naglo su se pogoršale u prethodne dvije godine, dok je Erdogan transformirao Tursku u sve autoritarniju državu'', objašnjava Politico i dodaje: ''Ali za predsjednika Turske došlo je vrijeme da se fokusira na budućnost... Međutim, Erdoganova iznenadna želja za zbližavanjem nije zasnovana na pokajanju. Ankara se bori sa sve gorom valutnom krizom: turska lira izgubila je trećinu svoje vrijednosti od početka ove godine. Inflacija je u porastu i trenutno iznosi 18 posto''.

Politiko prenosi i ocjenu Sinana Ulgena, bivšeg turskog diplomate, koji je rekao da će Erdogan vjerojatno iskoristiti Berlinsku posjetu da ''ispipa teren'' i istraži je li Njemačka spremna financijski podržati Ankaru u slučaju daljeg ekonomskog opadanja.

Policija ne smije na odmor zbog džamije

''Ali u Berlinu malo je želje za pružanje financijske pomoći Turskoj... Štoviše, financijska pomoć za Tursku vjerojatno bi dovela do nemira u Njemačkoj. Čak i odluka vlade da primi Erdogana u državnu posjetu, bila je oštro kritizirana.''

Turski predsjednik će otvoriti džamiju u Kelnu i susresti se sa političarima i drugim glavešinama u Berlinu. Znak da se očekuju nevolje je taj da je policijskim službenicima zabranjeno da uzimaju dan odmora tijekom posjete - sve će biti u pripravnosti zbog planiranih demonstracija, ocjenjuje portal Handelsbaltt global.

Portal navodi i da je Erdoganova posjeta važna jer je Njemačka glavni ekonomski partner Turske, a najveća populacija Turaka van Turske živi u Njemačkoj.

''Mnogi su glasovali za Erdogana na prošlim izborima. Svjestan nevolja, Erdogan je pustio na slobodu nekoliko Nijemaca koji su uhićeni u Turskoj. Ali, dok on gradi nove zatvore za smještaj kritičara na koje se obrušio, ovdje je šansa za Berlin da ga bocne po pitanju poštovanja ljudskih prava''.