Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da bi nuklearna moć trebala bili ili slobodna za sve ili posve zabranjena te je upozorio da "nejednakost" između država koje ju posjeduju i onih koji je nemaju narušava globalnu ravnotežu.

Turska je 1980. potpisala Sporazum o zabrani širenja nuklearnog oružja, a 1996. Sporazum o zabrani nuklearnih pokusa koji zabranjuje sve nuklearne eksplozije, bez obzira na svrhu.

Erdogan je ranije dao naslutiti da želi jednaku zaštitu za Tursku kakvu ima Izrael, za koji analitičari kažu da posjeduje znatan nuklearni arsenal.

"Pozicija nuklearne sile trebala bi biti ili zabranjena za sve ili dostupna svima", rekao je Erdogan na okupljanju svjetskih čelnika na Općoj skupštini UN-a.

On je u govoru pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne osigurati mir u sirijskom gradu Idlibu, dodajući da će uspostava sigurne zone na sjeveru Sirije spasiti milijune života.

Turska, koja je primila 3.6 milijuna sirijskih izbjeglica, kontrolira dijelove sjeverne Sirije u koje se, tvrdi Ankara, već vratilo 350.000 ljudi.

Turska ondje planira vratiti još milijun izbjeglica i upozorila je da bi mogla ponovno otvoriti put migrantima u Europu ako ne primi odgovarajuću međunarodnu pomoć za taj plan. (Hina)