Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je potvrdio u petak da će proglasiti uspostavu smrtne kazne ako ju parlament izglasa, bez obzira na upozorenja Europske unije koja tu mjeru drži nepomirljivom s pristupom EU.

U odgovoru masi koja je skandirala "Želimo smrtnu kaznu", Erdogan je u Istanbulu rekao da će ju potvrditi ako ju izglasa parlament, prenosi Slobodna Dalmacija

Nakon neuspjelog državnog udara 15. srpnja, predsjednik Erdogan je spomenuo moguću uspostavu smrtne kazne kako bi se eliminirao buntovnički "virus" u državi, što je izazvalo gnjev EU.

Smrtna kazna je ukinuta 2004. u sklopu kandidature Ankare za ulazak u EU i njezino ponovno uvođenje bi predstavljalo završetak pristupnih pregovora. Odnosi EU i Ankare su napeti nakon neuspjelog državnog udara jer Bruxelles kritizira čistke koje provode turske vlasti protiv osumnjičenih za puč.

U tom kontekstu, Europski parlament je u četvrtak izglasao neobvezujuću rezoluciju kojom poziva na privremeno zamrzavanje pristupnih pregovora Turske i EU-a, ocijenivši nerazmjernim represivne mjere koje poduzima turska vlada nakon neuspjelog puča. Eurozastupnici su upozorili da bi ponovno uvođenje smrtne kazne u Turskoj trebalo dovesti do službenog obustave pristupnog procesa.

U odgovoru na taj tekst, koji Ankara odbacuje, predsjednik Erdogan je u petak zaprijetio otvaranjem granica Turske kako bi pustio migrante u Europu.

EU i Turska su u ožujku zaključili sporni ugovor o migrantima koji omogućuje smanjenje prolaska ilegalnih migranata prema Europi preko grčkih otoka u Egejskom moru. (prvi.tv)