Dvije doze cjepiva za Covid-19 štite, čini se, od vrlo zarazne delta inačice koronavirusa, objavila je Europska agencija za lijekove (EMA).

"Podaci koji se pojavljuju a dobiveni su od konkretnih dokaza pokazuju da dvije doze cjepiva štite od delta varijante", rekao je Marco Cavaleri, zadužen za strategiju cijepljenja u EMA-i.

Broj zaraženih covidom-19 ponovo raste u Europi od prošlog tjedna, nakon deset uzastopnih tjedana pada, priopćio je u četvrtak europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dok se širi val zaraznije delta inačice.

"Svjesni smo da vlada zabrinutost zbog brzog širenja delta varijante", dodao je Cavaleri.

"Čini se da trenutačno četiri cjepiva odobrena u Europskoj uniji štite od svih sojeva koji kolaju Europom, pa i od delta varijante", rekao je.

Trenutačno je EMA u EU-u odobrila za uporabu četiri cjepiva: Pfizer/BioNTech, Modernu, AstraZenecu i Johnson&Johnson, prenosi Hina.

Europski ured WHO-a predviđa da će takozvana delta inačica, prvi put otkrivena u Indiji, prevladati do kolovoza, rekao je, potvrdivši procjenu Europskog središta za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).