S dolaskom nove godine u javnost se pojavila vijest kako bi moglo doći do poskupljivanja el. energije prvenstveno zbog gašenja Aluminija, čime je Elektroprijenos BiH ostao bez značajnih sredstava.

Odgovor na pitanje hoće li poskupljeti električna energija prvenstveno za kućanstva potražili smo u Elektroprivredi HZ HB, a dobra vijest je da do poskupljenja za ovu kategoriju ipak neće doći.

Što je traženo?

“JP EP HZ HB d.d. Mostar u svom prijedlogu cijene usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge nije predvidjela promjene cijene el.energije za kategorije kupaca koji imaju pravo opskrbe u okviru javne/univerzalne usluge. Suglasnost na ovaj prijedlog na svojoj XVI. redovitoj sjednici održanoj 14. listopada 2019 dalo je Regulatorno povjerenstvo za energiju u FBiH (FERK), tako da je realno očekivati da se za ove kategorije cijena električne energije u 2020. neće mijenjati.

U kontekstu tržišne opsrbe naše stručne službe sklapaju partikularne ugovore, čiji uvjeti odražavaju trenutačne tržišne uvjete i profil naših kupaca te su za iduće godinu uglavnom već zaključeni”, kazala je Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija HZ HB.

Podsjetimo, Eletroprijenos BiH zatražio je od DERK-a povećanje tarife za usluge prijenosa elektrčne energije za otprilike 10%, što predstavlja povećanje ukupnog prihoda te kompanije za oko 25 milijuna KM, dok NOS u BiH traži pomoćne usluge za 2020. za oko 50%, što predstavlja povećanje prihoda za oko četiri milijuna KM.

U Udruzi poslodavaca FBiH stava su da je povećanje neopravdano i neprihvatljivo te da su u regiji te tarife, znatno niže, no u BiH i ukazuju da će, prihvati li DERK prijedloge, to značiti povećanje cijene mrežarine na prijenosu mreži i povećanje ukupne cijene struje od 3 d 4%, tj. povećanje troškova nabave električne energije za sve velike kupce priključene na visoki napon, piše Večernji list.

Protivljenje

Navode kako bi kao posljedica toga došlo do povećanja distributivnih mrežarina, a što bi znatno utjecalo i na sve kupce struje, uključujući i kućanstva.

“Napominjemo da su proces utvrđivanja tarifa za usluge prijenosa el energije i rad NOS-a BiH još uvijek u tijeku te DERK nije donio konačnu odluku o visini navedenih tarifa. Budući da tarife za usluge prjenosa, rad NOS BiH-a te za sustavnu uslugu, kao i pomoćne izravno utječu na rad i poslovanje elektroprivrednih poduzeća, kao i na cijenu struje za naše krajnje kupce EP HZ HB d.d. Mostar aktivno je sudjelovalo u ovom procesu te smo svojim angažmanima nastojali doprinijeti izbjegavanju naglih promjena u visini tarifa”, kaže Buntić.

Pogled.ba