Kako smo i najavili, na jučerašnjoj sjednici Skupštine Javnoga poduzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne usvojena je odluka da će ova tvrtka cijelu iduću godinu opskrbljivati Aluminij Mostar električnom energijom.

Ovu odluku donijeli su predstavnici većinskog vlasnika, odnosno Vlade Federacije BiH i, kako je za Večernji list BiH rekla Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija, vodstvo Elektroprivrede HZ HB ispoštovat će sve odluke koje joj je naložio vlasnik.

Zaključivanje ugovora

- Mi ćemo pristupiti zaključivanju ugovora po odluci Skupštine Društva i od 1. siječnja iduće godine Elektroprivreda HZ HB je opskrbljivač Aluminija Mostar električnom energijom - rekla je Buntić jučer za Večernji list. Na pitanje po kojim će cijenama mostarski posrnuli gigant dobivati električnu energiju od EP HZ HB, naša sugovornica nam je rekla kako to isključivo ovisi o kretanju na otvorenom tržištu.

- Mi ćemo na tržištu kupovati električnu energiju po najpovoljnijim cijenama koje budemo mogli dobiti i prodavat ćemo Aluminiju po minimalno uvećanim cijenama kako bismo pokrili troškove opskrbe - objasnila nam je Buntić.

Treba naglasiti kao EP HZ HB na tržištu kupuje električnu energiju i za svoje stalne potrošače, odnosno, proizvodnja nije dovoljna kako bi pokrila potrebe kupaca EP HZ HB. - Za potrebe Aluminija definitivno nemamo električnu energiju iz naše proizvodnje i sve što kupe od nas mi ćemo morati kupiti od nekih drugih na otvorenom tržištu - zaključila je Buntić.

Ona je ranije za Večernji list izjavila kako će sporazum s Aluminijem sadržavati odgodu plaćanja 60 plus 60 dana te kako će EP HZ HB od dobavljača također tražiti iste uvjete plaćanja. Samo na taj način u Elektroprivredi HZ HB mogu biti sigurni kako neće zbrajati milijunske gubitke na početku suradnje s Aluminijem, a veliko je pitanje hoće li Aluminij i nakon odgoda plaćanja biti u mogućnosti izmiriti svoje obveze.

Moguć prekid suradnje

Iz EP HZ HB poručili su kako će se novi ugovor morati ispoštovati te kako će svako odstupanje od njega značiti i prekid isporuke električne energije od Elektroprivrede HZ HB. Vlada Federacije BiH ovakvom je odlukom otvorila mogućnost da Aluminij nakupi još 100 milijuna maraka dugovanja na osnovi plaćanja električne energije i samo je pitanje hoće li u tome procesu u ponor povući i Elektroprivredu HZ HB. Posljedice takvog scenarija za Hercegovinu bile bi katastrofalne. Aluminij prema Elektroprivredi HZ HB već ima dugovanja veća od 200 milijuna maraka, a sada će stvarati i nova. I to svakodnevno.