Ekstremna hladnoća i velike količine snijega zahvatili su sjever Europe.

U finskoj Laponiji majka i dijete pronađeni su mrtvi nakon što se aktivirala lavina. Policija je priopćila da je tijelo djeteta pronađeno u Pyhäkuru u sjevernoj Finskoj danas ujutro, u blizini mjesta gdje je njegova majka pronađena u utorak nakon što se pokrenula lavina na skijalištu.

"Čini se da su vrlo loši vremenski uvjeti u kombinaciji s lavinom uzrokovali ovu tužnu i neobičnu nesreću", rekla je Kirsi Huhtamäki, policijska povjerenica koja vodi istragu.
 


U mećavi zarobljeno tisuću automobila

U Švedskoj, gdje su ovog tjedna zabilježene rekordno niske temperature, spasilačke službe i vojska do jutra su radile na oslobađanju putnika iz oko 1000 automobila zarobljenih tijekom noći u snježnoj mećavi na jugu zemlje.

Očekuje se da će cesta E22 između Hörbyja i Kristianstada ponovno biti otvorena do sutra ujutro. "Cesta je duga oko 5 kilometara", rekli su iz spasilačke službe u Kristianstadu. "Automobile i kamione mora se ukloniti, a cesta mora biti očišćena od snijega prije nego što se bude mogla otvoriti za promet", dodali su.



Vojska je poslana da dostavi hranu i vodu zarobljenim ljudima. "To je totalni kaos", rekla je glasnogovornica policije Evelina Olsson.

Temperature pale ispod -40 stupnjeva

Temperature u sjevernoj Švedskoj pale su ispod -40 Celzijevih stupnjeva drugi dan zaredom. Kvikkjokk-Årrenjarka u švedskoj Laponiji u utorak navečer zabilježio je -43.6 Celzijevih stupnjeva – najnižu siječanjsku temperaturu zabilježenu u zemlji u četvrt stoljeća.

Ekstremno zahlađenje poremetilo je prijevoz i zatvorilo škole diljem regije, dok su jaki vjetrovi i jaka kiša u zapadnoj Europi uzrokovali poplave i najmanje jednu smrt.
 


Policija u većem dijelu Danske pozvala je vozače da izbjegavaju nepotrebna putovanja. Vjetar i snijeg pogodili su sjeverne i zapadne dijelove zemlje.

Val hladnog zraka iz Sibira i arktičkog područja također je zapljusnuo zapadnu Rusiju, a temperature u Moskvi i drugim područjima pale su na -30 Celzijevih stupnjeva, što je znatno ispod prosječne temperature za početak siječnja.

Dužnosnici u Moskvi, Sankt-Peterburgu i drugim područjima izdali su narančasta upozorenja o vremenu i upozorili stanovnike na moguće zdravstvene rizike.

Južnije problemi s olujama i poplavama

Blagi, ali vlažni i vjetroviti uvjeti prevladavaju južnije, gdje je oluja izazvala pustoš u dijelovima zapadne Europe. U Britaniji je vozač poginuo nakon što je drvo palo na njegov automobil u zapadnoj Engleskoj.

Oluja, koju su službene meteorološke službe Britanije, Irske i Nizozemske nazvale Henk, uzrokovala je nestanke struje, poteškoće u prijevozu, materijalnu štetu i poremećaje diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Obilna kiša u sjevernim regijama Pas-de-Calais i Nord u Francuskoj prisilila je na evakuaciju oko 200 ljudi, a nestalo je struje u 10.000 kućanstava. Ceste u gradu Blendecquesu pretvorile su se u vodene putove, a vlasti su stanovnicima u područjima pod upozorenjem na poplave u srijedu rekle da ograniče svoje kretanje dok se razina vode ne smanji.
 


Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja na poplave i vjetar za nekoliko regija diljem sjeverne Francuske i njezinih granica s Belgijom, Luksemburgom i Njemačkom, i prognozirala još više kiše uz vjetrove do 100 km/h.

Dijelovi Njemačke također se bore s poplavama, koje bi se mogle pogoršati s kišom koja pada u najteže pogođenoj sjeverozapadnoj državi Donjoj Saskoj.