Smrtonosna eksplozija je tijekom noći potresla nigerijski grad Ibadan. "Izazvao ju je eksploziv koji su pohranili ilegalni rudari", rekao je guverner savezne države Oyo, a prenosi BBC.

Dvije su osobe poginule, a 77 ih je ozlijeđeno u eksploziji koja je zahvatila sedam kvartova trećeg najnaseljenijeg nigerijskog grada. Na mjestu eksplozije okupilo se mnoštvo ljudi, a spasilačke akcije se nastavljaju.

"Krov se srušio. Moja majka je bila u svom krevetu kad se to dogodilo. Gola je hitno prebačena u bolnicu. Idem je posjetiti", ispričao je jedan od očevidaca.

Na mjestu eksplozije zgrade su pretvorene u ruševine, a vozila su uništena. Izvan zone eksplozije na kućama su razneseni prozori i oštećeni krovovi. Očevici kažu da se eksplozija dogodila oko 19:45 po lokalnom vremenu u rezidencijalnoj četvrti Bodiji. Eksplozija se čula diljem grada Ibadana, glavnog grada jugozapadne savezne države Oyo.

Jedan od očevidaca je soboslikar koji je radio na jednoj od zgrada koje su se srušile. Ujutro je došao na posao i nije mogao pronaći svog šefa. "Zvao sam ga, ali ne mogu ga dobiti i vidio sam da mu je vozilo uništeno", rekao je.

Guverner Oyoa Seyi Makinde objavio je na Facebooku da će odgovorni biti "privedeni i odgovarati za eksploziju". "Naredio sam da troškove liječenja svih žrtava pokrije vlada", rekao je, pa dodao: "Također ćemo osigurati privremeni smještaj za one čije su kuće bile pogođene i osigurati im potporu da ponovo izgrade svoje živote."