Eksperimentalni lijek koji se prvobitno razvijao za liječenje gripe pokazao je obećavajuće rezultate u borbi protiv virusa SARS-CoV-2 i mogao bi dvojako djelovati na covid-19, objavili su njemački znanstvenici.

Lijek, nazvan zapnometinib ili ATR-002, potencijalno bi mogao obuzdati širenje virusa u stanicama te istodobno smanjiti i pretjerani imunosni odgovor koji utječe na razvoj težih oblika bolesti u slučaju zaraze koronavirusom, pokazali su eksperimenti in vitro (u epruvetama).

Aktivna tvar zapnometinib, koja je izvorno korištena u razvoju lijeka protiv gripe, pokazala se učinkovitom u različitim modelima staničnih kultura, uključujući i djelovanje protiv svih testiranih varijanti SARS-CoVa-2.

To podrazumijeva široku primjenjivost u suočavanju s predstojećim varijantama koronavirusa s kojima ćemo se susretati u budućnosti. Trenutačno su u tijeku ispitivanja na životinjama da bi se potvrdili spomenuti nalazi.

Rezultati studije, koji su objavljeni prošli tjedan u stručnome časopisu Cellular and Molecular Life Sciences, dobar su temelj zahvaljujući kojemu je njemački Institut za lijekove i medicinske proizvode dao odobrenje proizvođaču Atriva Therapeuticsu da lijek testira i na ljudima.

Prvi put vidimo da bilo koji postojeći lijek pokazuje dvojako djelovanje protiv covida-19, rekao je koautor studije prof. Stephan Ludwig, virolog s Instituta za virusologiju Sveučilišta u Muensteru.

“Pozitivni rezultati kliničke studije na ljudima koja je još u tijeku, mogli bi rezultirati hitnim odobrenjem lijeka još u ovoj godini”, rekao je Ludwig.